Premier Rutte op zijn eerste persconferentie na de vakantie
NOS NieuwsAangepast

Kabinet: evenwichtige verhoudingen bij koopkracht

Het kabinet wil bij de koopkracht "evenwichtige verhoudingen" binnen de Nederlandse bevolking. Maar premier Rutte wilde er vandaag na de eerste ministerraad na de vakantie weinig over kwijt hoe dat moet gebeuren. Daar gaat het kabinet de komende weken over praten, bij de voorbereiding van de begroting. Die wordt op Prinsjesdag gepresenteerd.

Rutte benadrukte dat de economische groei volgend jaar iets terug lijkt te lopen en dat het begrotingsoverschot kleiner wordt. Hij sloot zich aan bij uitspraken van CPB-directeur Van Geest dat "ook Nederland te maken krijgt met de gure wind uit het buitenland".

Bedrijfsleven

Rutte wilde niet vooruitlopen op de vraag of de lonen genoeg stijgen en of hij het dreigement doorzet om lastenverlichtingen voor het bedrijfsleven niet door te laten gaan. Op een VVD-bijeenkomst in juni zei hij dat bedrijven de salarissen van het personeel fors moeten verhogen. De premier onderstreepte dat hij die uitspraken als VVD-voorman heeft gedaan en dat hij niet weet hoe de coalitie hier uiteindelijk over denkt.

Minister Hoekstra liet zich vanochtend tevreden uit over het economische beeld, zoals dat deze week naar buiten kwam. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is de economie het tweede kwartaal met 0,5 procent gegroeid en het Centraal Planbureau voorziet voor 2020 een groei van 1,4 procent. Hoekstra sprak van "gematigd positief nieuws voor de Nederlandse economie, als je het vergelijkt met andere landen".

Hij erkende de "forse internationale risico's" voor de Nederlandse economie, zoals de onzekerheid over de brexit en de spanningen over de handel, maar volgens hem is het effect van de terugval van de Duitse economie op Nederland minder groot dan vroeger. "Het klassieke gezegde dat als Duitsland niest Nederland verkouden is, lijkt in dit geval mee te vallen."

Oppassen met belofte

Het Centraal Planbureau zei gisteren dat Nederlanders er volgend jaar in koopkracht op vooruit gaan, maar de cijfers zijn niet voor alle inkomens even gunstig. Hoekstra zei daarover dat het kabinet natuurlijk altijd kijkt naar de koopkracht van alle groepen in de samenleving. "Maar we moeten oppassen om de inschatting van het Planbureau meteen te vertalen in een belofte; daar moeten we terughoudend mee zijn."

Ook minister Koolmees vindt dat de cijfers er "redelijk goed uitzien". Hij maakt zich wel zorgen over de slechte positie van de pensioenfondsen, die mogelijk ook gevolgen heeft voor de koopkracht van de ouderen. "Dat is een opletpunt voor ons allemaal, maar we kijken we naar de koopkracht voor alle groepen, dus ook de gepensioneerden."

Oisterwijk

Zoals meestal trapt het kabinet het nieuwe politieke seizoen af met een informele bijeenkomst. Die is dinsdag in een hotel in Oisterwijk. Voor die locatie is gekozen omdat het hotel een bijzondere rol heeft gespeeld in de laatste periode van de Tweede Wereldoorlog.

Het hotel was in 1944 de residentie van leden van het kabinet-Gerbrandy die uit ballingschap waren teruggekeerd. Dat deel van Nederland was toen al bevrijd. Later dit jaar en volgend jaar wordt herdacht dat die bevrijding 75 jaar geleden was.

In september presenteert de coalitie een nieuwe begroting. Wat kan het kabinet doen om de middeninkomens tegemoet te komen? Econoom Mathijs Bouman van Nieuwsuur zet de opties van het kabinet op een rij:

Hoe kan het kabinet de middeninkomens helpen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl