Virgil van Dijk viert een doelpunt in de Champions League tegen FC Porto
NOS Voetbal

UEFA: Van Dijk, Messi óf Ronaldo speler van het jaar

Virgil van Dijk is door de UEFA genomineerd voor de titel speler van het jaar'. De aanvoerder van het Nederlands elftal won afgelopen seizoen met zijn club Liverpool de Champions League en woensdag de Europese Supercup.

Van Dijk heeft concurrentie van Lionel Messi (FC Barcelona) en Cristiano Ronaldo (Juventus). De Portugees won de prijs al drie keer, Messi was al twee keer Europa's beste. De Kroaat Luka Modric van Real Madrid werd vorig seizoen gekozen tot beste speler van Europa.

In april werd Van Dijk al uitgeroepen tot speler van het jaar in Engeland. Hij kan nu als eerste Nederlander de UEFA-prijs in de wacht slepen. Arjen Robben werd derde in 2014.

Van Dijk is ook de eerste verdediger die genomineerd is voor de prijs, die sinds 2011 wordt uitgereikt. Twee keer haalde een doelman de top drie, maar Manuel Neuer en Gianluigi Buffon wonnen niet.

Miedema buiten de prijzen

Bij de vrouwen is Vivianne Miedema net buiten de prijzen gevallen. De aanvalster van Oranje en Arsenal eindigde als vierde in de verkiezing. Miedema werd eerder dit jaar nog wel verkozen als beste speelster van de Engelse competitie.

Ada Hegerberg, Amandine Henry en Lucy Bronze, alle drie van Olympique Lyonnais, zijn de overgebleven kandidaten voor de titel 'Europees voetbalster van het jaar'.

De winnaars worden bekendgemaakt op donderdag 29 augustus, tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League. De keuze wordt gemaakt door 55 journalisten en door de tachtig coaches van de clubs die vorig seizoen actief waren in de groepsfase van de Champions League en de Europa League.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl