Getty
NOS Voetbal

Van Dijk en Miedema gekozen tot beste spelers van Engeland

Virgil van Dijk is door zijn collega's uitgeroepen tot beste speler van het seizoen in de Engelse Premier League. Bij de vrouwen ging de eretitel naar Vivianne Miedema, de topscorer van Arsenal in de Women's Super League.

Liverpool-verdediger Van Dijk treedt in de voetsporen van onder anderen Cristiano Ronaldo, Thierry Henry, Luis Suárez, Steven Gerrard en de Nederlanders Dennis Bergkamp, Ruud van Nistelrooij en Robin van Persie.

De 27-jarige Van Dijk hield in de verkiezing van de Professional Footballers' Association (PFA) Raheem Sterling, Bernardo Silva, Sergio Agüero, Eden Hazard en ploeggenoot Sadio Mané achter zich en is de opvolger van zijn ploeggenoot Mohamed Salah.

Van Dijk koestert trofee voor beste speler Premier League

Van Dijk is pas de vierde verdediger in de sinds 1974 gehouden verkiezing die de eer ten deel valt. Gary Pallister (Manchester United, 1992), Paul McGrath (Aston Villa, 1993) en John Terry (Chelsea, 2005) gingen hem voor. In 1992 werd de Premier League ingevoerd.

"Fantastisch om deze eer te krijgen van je collega's, de hoogste onderscheiding die je als speler kunt krijgen. Iedereen bij Liverpool krijgt hier de credits voor", glunderde Van Dijk bij de uitreiking.

'Grote rol voor Klopp'

Van Dijk werd ook direct gefeliciteerd door ploeggenoot Mo Salah, die vorig jaar gekozen werd tot beste speler van Engeland, en trainer Jürgen Klopp. "Ik zou graag denken dat het door mij komt dat hij deze prijs wint", grapte de coach.

"Maar hij heeft zeker wel een grote rol gespeeld", reageerde Van Dijk op de videoboodschap. "Hij was er immers van overtuigd dat ik dit niveau aan zou kunnen toen hij me vorig jaar naar Liverpool haalde."

Een geheim heeft Van Dijk naar eigen zeggen niet. "Ik probeer gewoon mijn eigen spel te spelen, de wedstrijden zo goed mogelijk te lezen. En ik hou van Liverpool, ben elke keer weer trots om het shirt te mogen dragen."

Dank ook aan FC Groningen

Van Dijk bedankte ook zijn oud-clubs FC Groningen, Southampton en Celtic voor de ervaringen die hem uiteindelijk vormden tot de wereldtopper die hij nu bij Liverpool is.

En de focus moet snel weer op voetbal, benadrukte hij. "Het is een geweldig seizoen, met hopelijk nog vijf wedstrijden. We zien wel hoe het eindigt."

Miedema eerste Nederlandse

Bij de vrouwen werd Vivianne Miedema door de Professional Footballers' Association gekozen tot speelster van het jaar. De spits van Arsenal is de eerste Nederlandse die deze prijs in ontvangst mag nemen.

Miedema wordt gekozen tot de beste van de Women's Super League

Eerder in de week werd de 22-jarige Drentse door de Engelse spelersvakbond al gekozen in het elftal van het jaar.

Succesvol seizoen

De 22-jarige Miedema kent een uiterst succesvol seizoen in Londen met een recordaantal van 22 doelpunten in 19 wedstrijden. Daarmee staat ze bovenaan de topscorerslijst. Daarnaast werd ze zondag kampioen van Engeland.

NOS
De statistieken van Vivianne Miedema

Miedema is bezig aan haar tweede seizoen bij Arsenal. Eerder speelde ze voor Bayern München en Heerenveen. Met het Nederlands elftal werd de 74-voudig international in 2017 Europees kampioen in eigen land.

Duurste verdediger ter wereld

Virgil van Dijk stapte begin 2018 voor bijna 85 miljoen euro over van Southampton naar Liverpool, waarmee hij de duurste verdediger ter wereld werd.

Virgil van Dijk, van amateur tot verdediger van 84 miljoen euro

"Niet ik bepaal de prijs, dat doet de markt. Het enige wat ik kan doen is keihard werken en elke dag honderd procent geven. En ik ben van plan dat te doen voor deze club", zei hij tijdens zijn presentatie.

Twintig keer de nul

En dat deed Van Dijk. Onder manager Jürgen Klopp groeide hij uit tot onbetwiste basisspeler. Een rots in de branding bij Liverpool, dat dit seizoen zowel de Premier League als de Champions League nog kan winnen.

De bijdrage van Van Dijk daarin is cruciaal. De Nederlander stond dit Premier League-seizoen alle 36 wedstrijden centraal achterin, Liverpool hield in die duels liefst twintig keer de nul en verloor slechts één keer.

De Oranje-aanvoerder won bovendien 207 van zijn 271 persoonlijke duels.

NOS/AFP
De statistieken van Virgil van Dijk dit seizoen

Aanvankelijk werden er nog vraagtekens gezet bij het prijskaartje van Van Dijk, maar inmiddels zijn alle twijfels verdwenen. Het respect dat hij nu van zijn directe collega's krijgt, is voor hem misschien wel de ultieme waardering.

Eerder werd hij al opgenomen in het team van het seizoen, met, op Paul Pogba na, alleen spelers van Manchester City en Liverpool.

Van Nistelrooij: 'Trots op Van Dijk, gun het hem van harte'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl