Verpleegkundigen over Wet BIG II: terug naar school of helemaal uit de zorg?
Er is onrust binnen de beroepsgroep van verpleegkundigen, nu de Wet BIG II op tafel ligt. Verpleegkundigen met een hbo-diploma van na 2012, krijgen de nieuwe functie van regieverpleegkundige. Andere hbo'ers moeten daarvoor een toets maken. Verpleegkundigen die op het mbo of in de praktijk ('in service') zijn opgeleid, moeten zelfs terug naar school, in sommige gevallen voor jaren. Anders krijgen ze werk op een lager niveau.
Veel verpleegkundigen komen in actie, enkelen denken er zelfs over na om met hun werk te stoppen als het zover komt. Maar er zijn ook mensen die het niet erg vinden om een toets te maken. Hieronder lees je hoe twee verpleegkundigen erover denken.
Voor ambulanceverpleegkundige Hanna Bonnes is het in ieder geval duidelijk:
'Ik denk dat ik helemaal uit de zorg ga'
Rianne van Geel werkt al ruim 23 jaar als verpleegkundige, waarvan acht jaar in een dialysecentrum. "Dadelijk kan ik door BIG II mijn vak niet meer uitoefenen, omdat ik een in-service-opleiding heb gevolgd", vertelt zij. "Dan zou ik een hbo-opleiding moeten volgen en daar heb ik geen trek in."
De verpleegkundige werd boos toen ze hoorde over het wetsvoorstel. "Eigenlijk wordt je min of meer verplicht om weer een opleiding te volgen. Ik vind het jammer, maar denk dat ik dan helemaal uit de zorg ga." Van Geel is enkele jaren geleden ook opgeleid tot paardensportmasseur en zal zich, als het zover komt, daarop gaan focussen.
'Laat mij die toets maar maken'
Liselot is verpleegkundige op een intensive care-afdeling in een ziekenhuis. Zij heeft voor 2012 haar hbo-opleiding verpleegkunde afgerond en moet, als de wet doorgaat, een toets maken. "Laat mij die toets maar doen. Als de minister dat nodig heeft om aan te tonen dat ik hbo-waardig ben, prima."
Volgens Liselot is het wel belangrijk dat er mogelijkheden komen om punten te verbeteren, als dat de uitkomst van de toets is. "Als ik iets moet verbeteren, doe ik dat. Maar dan moet ik wel de kans krijgen om mij op niveau te laten bijscholen, bijvoorbeeld door de werkgever of vakbond."
Een onderscheid tussen de opleidingsniveaus van verpleegkundigen kan leiden tot een verschil in inkomen, maar ook in taken. "Als hbo'er zou ik bijvoorbeeld graag onderzoek doen en meer verdieping willen in het vak. Of scholing geven", vertelt Liselot. "Ik vind het jammer dat er zoveel ophef is binnen de beroepsgroep. Dat komt volgens mij vooral doordat er een hele hoop onduidelijkheid is."
Indienen wetsvoorstel
Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg zal de beroepsorganisatie, werkgevers en vakbonden meer tijd geven om de onrust weg te nemen. Hij gaat het wetsvoorstel pas na de zomer indienen bij de Tweede Kamer. De wet intrekken is niet aan de orde, benadrukt hij.