Soldaten op straat in de stad Srinagar in Kashmir
NOS NieuwsAangepast

Indiase regering trekt speciale voorrechten Kashmir in

De Indiase regering is bezig om de speciale privileges van Kashmir in te trekken. Daarmee wil het de enige overwegend islamitische deelstaat met de rest van het land verenigen. Het is in de conflictregio rond de Himalaya de meest vergaande politieke actie in bijna zeventig jaar.

Door de privileges heeft de deelstaat Kashmir nu nog meer autonomie en is het voor mensen van buiten de deelstaten verboden om land te kopen.

Lokale politici vreesden al dat de maatregelen die de Indiase regering recent in Kashmir heeft genomen, een voorbode waren van het besluit. Twee van de politici hebben huisarrest gekregen. Zij waarschuwden eerder voor "gevolgen" als "de speciale status van Kashmir wordt veranderd".

De mededeling van de minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah in het parlement over het intrekken van de speciale status leidde volgens de BBC tot luide protesten van de oppositie. De verwachting is dat de mededeling ook in Kashmir zelf onrust zal veroorzaken.

Ook Pakistan is boos. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken van het islamitische land is intrekking van de speciale status van Kashmir "een schending van de VN-resolutie door India". "Pakistan zal alle opties benutten om deze illegale stappen tegen te gaan", aldus de minister.

Grondwet

De speciale privileges van Kashmir zijn na de onafhankelijkheid van India in 1947 vastgelegd in artikel 370 van de grondwet. "Het was bedoeld als tijdelijk artikel, waarna besloten zou worden hoe de relatie tussen de deelstaat en de centrale overheid er precies uit zou gaan zien", zegt correspondent Aletta André. "Alleen een speciale deelraad die rond de onafhankelijkheid in het leven was geroepen zou aan die tijdelijke status een einde mogen maken, maar die raad heeft zichzelf in 1954 ontbonden."

Daarmee werd artikel 370 een permanent artikel, bepaalde ook het hooggerechtshof in India vorig jaar. Om artikel 370 toch in te kunnen trekken heeft de overheid de macht van die niet langer bestaande raad nu neergelegd bij het lokale parlement. "En dat besluit heeft de president ondertekend."

Waarschuwingen

De verwachting is dat de onrust in Kashmir door het besluit nog verder zal toenemen. Overheidstroepen hebben daarom in de stad Srinagar straten en kruispunten geblokkeerd met stalen barricades en prikkeldraad en er is een verbod afgekondigd op openbare bijeenkomsten. In het Indiase deel van de regio zijn het internet en mobiele telefonie geblokkeerd en blijven scholen vandaag gesloten.

Eind vorige week kregen duizenden hindoe-pelgrims en toeristen al de opdracht de regio te verlaten. De Indiase autoriteiten waarschuwden voor een aanval van militanten op een groot hindoe-feest, dat tot half augustus duurt. Die militanten zouden worden gesteund door buurland Pakistan, maar Pakistan ontkent dat.

Premier Modi en zijn hindoe-nationalistische partij Bharatiya Janata wonnen de verkiezingen begin dit jaar mede door beloften om de speciale rechten van Kashmir onder de Indiase grondwet te schrappen.

Grensoverschrijdend vuur

Ook langs de grens die Kashmir verdeelt tussen India en Pakistan lopen de spanningen verder op. Bewoners van Pakistaanse grensdorpen trekken naar veiliger plaatsen of schuilen in bunkers die ze moeten beschermen tegen grensoverschrijdend vuur.

In deze video wordt het langslepende conflict tussen India en Pakistan uitgelegd:

Dit is waarom er al 70 jaar strijd is om Kashmir

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl