Vanwege Pride Amsterdam hangen er veel regenboogvlaggen in de hoofdstad
NOS NieuwsAangepast

COC wil lhbti-rechten snel in grondwet, debat erover kan van start

Het COC wil dat de politiek werk maakt van de aanpassing van artikel 1 van de grondwet zodat ook discriminatie van lhbti'ers expliciet wordt verboden.

In een open brief in Trouw schrijft de belangenorganisatie dat een grondwettelijke garantie dat lhbti-rechten in stand blijven belangrijk is voor de toekomst. "Rechten van minderheden die nu vanzelfsprekend lijken, kunnen onder druk komen te staan."

Het eerste grondwetsartikel luidt: "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan."

In Den Haag zijn al langer plannen om de grondwet op dat punt te wijzigen. Zo sloten zeven partijen twee jaar geleden een zogenoemd Regenboogakkoord, waar het plan is opgenomen. Ook stond het voornemen om 'seksuele gerichtheid' en 'een beperking' toe te voegen aan artikel 1 in het regeerakkoord van het kabinet.

Stukken aangeleverd

D66-Kamerlid Vera Bergkamp laat in het NOS Radio 1 Journaal weten dat de stukken voor de wetswijziging gisteren zijn aangeleverd bij de griffier. De volgende stap is behandeling in de Tweede Kamer. Ze denkt dat er brede politieke steun voor het voorstel is. "Ik deel de oproep van het COC. Hopelijk kunnen we er zo snel mogelijk een debat over voeren in de Tweede Kamer."

Het COC roept Den Haag op om de daad bij het woord te voegen. COC-voorzitter Astrid Oosenbrug: "Al twintig jaar pleit het COC hiervoor. Het kabinet is nu halverwege de rit, ik wil dat ze haast maken om belofte na te komen".

Ze zegt dat de wijziging van de grondwet een belangrijke symbolische functie heeft voor de acceptatie van lhbti'ers. "Natuurlijk is het zo dat mensen niet veranderen door wetten, maar aan de andere kant: als het strafbaar is om iemand uit te schelden voor homo, ga je wel twee keer nadenken. Op een gegeven moment komt acceptatie ook omdat je er meer over gaat nadenken."

Om de grondwet te wijzigen moet er twee keer worden gestemd in de Tweede en de Eerste Kamer. Tussen de twee stemronden moeten er verkiezingen zijn geweest. En in de tweede ronde is een grote meerderheid van twee derde van de stemmen nodig in beide Kamers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl