Ajax-trainer Erik ten Hag viert het verslaan van Juventus in de kwartfinales
NOS VoetbalAangepast

Ten Hag en Wiegman in de race voor prestigieuze FIFA-onderscheiding

Ajax-trainer Erik ten Hag maakt kans om verkozen te worden tot beste coach van een mannenteam van het afgelopen seizoen. Bondscoach Sarina Wiegman van de Nederlandse voetbalsters is ook genomineerd door de wereldvoetbalbond FIFA.

Wiegman is voor het derde jaar op rij in de race voor de titel van beste coach van een vrouwenteam. In 2017 won ze de verkiezing al eens, nadat ze Oranje naar de Europese titel had geleid.

Beide coaches staan op de shortlists met tien namen die de FIFA vandaag bekend heeft gemaakt.

Onder Ten Hag haalde Ajax de halve finales van de Champions League met aanvallend voetbal dat volop bewondering oogstte. De ploeg schakelde onder meer titelhouder Real Madrid en Juventus uit. Ook veroverden de Amsterdammers de landstitel en de KNVB-beker.

Wiegman bereikte begin deze maand met het Nederlands vrouwenelftal de finale van het WK, waarin de Verenigde Staten met 2-0 te sterk waren.

Naast Wiegman zijn onder anderen Jill Ellis, die als bondscoach van de VS voor de tweede keer op rij wereldkampioen werd, en Phil Neville, die met Engeland de halve finales van het WK haalde, geselecteerd. Ook Reynald Pedros, die dit jaar voor de vierde keer op rij met Olympique Lyon de Champions League won, staat op de lijst.

Bij de mannen staan grote namen als Pep Guardiola (landskampioen met Manchester City), Jürgen Klopp (winnaar van de Champions League met Liverpool) en Mauricio Pochettino (verliezend CL-finalist met Tottenham Hotspur) op de shortlist.

De verkiezing wordt gehouden onder de bondscoaches en aanvoerders van de nationale ploegen, een select gezelschap journalisten en - via een online poll - supporters. Elke groep telt voor een kwart mee in de einduitslag, die op 23 september in Milaan bekend zal worden gemaakt. De prijsuitreiking is live te zien bij de NOS.

Bekijk in de video hieronder hoe in 2017 bekend werd gemaakt dat Wiegman werd gekozen tot beste coach van een vrouwenteam.

Sarina Wiegman beste coach van vrouwenteam

Niet de Gouden Bal

Vanaf 2010 reikte de FIFA samen met het tijdschrift France Football de Gouden Bal voor de beste speler van het jaar uit. Aan die samenwerking kwam in 2016 een einde. Sindsdien worden jaarlijks de prijzen apart uitgereikt.

Vorig jaar won Real Madrid-speler Luka Modric zowel de verkiezing van de FIFA als de Gouden Bal. Bij de vrouwen gingen de prijzen respectievelijk naar de Braziliaanse Marta en de Noorse Ada Hegerberg. Hegerberg werd daarmee de eerste winnares van de Gouden Bal voor vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl