NOS Sport

MacNeil verrast en verslaat Sjöström op 100 meter vlinderslag

Ook de tweede dag van de WK zwemmen in Zuid-Korea heeft bij de vrouwen een grote verrassing opgeleverd. Maggie MacNeil onttroonde topfavoriete Sarah Sjöström op de 100 meter vlinderslag en hield de titelverdedigster van haar vijfde goud op deze afstand.

Met een geweldige eindsprint hield de Canadese zwemster de ervaren Sjöström achter zich: 55,83 om 56,22. De Zweedse Sjöström won op 15-jarige leeftijd haar eerste wereldtitel op de 100 meter vlinderslag en gold ook nu, tien jaar later, weer als de favoriete voor het goud.

In de finale keerde Sjöström als eerste en MacNeil als vijfde, waarna de Zweedse zwemster zich in de sprint gewonnen moest geven.

"Ik kan het niet geloven", vertelde MacNeil na afloop. "Ik ben echt door het dolle heen. Sarah heeft een enorme reputatie en geweldige technieken. Ik probeer echt zoveel mogelijk van haar te leren."

Hosszú laat zich niet verrassen

De favoriete op de 200 meter wisselslag liet zich niet verrassen, maar Katinka Hosszú moest na de eerste 100 meter toch even de turbo aanzetten om haar vierde wereldtitel op rij (en haar 25ste WK-goud in totaal) zeker te stellen.

Het podium van de 200 meter wisselslag: Sydney Pickrem, Katinka Hosszú en Ye Shiwen

Ye Shiwen, die in 2011 als 15-jarige wereldkampioene werd en een jaar later olympisch kampioene, wist de laatste jaren geen medailles meer te winnen. Nu zwom ze met 2.08,60 naar het zilver.

De 22-jarige Canadese Sydney Pickrem won het brons. Dezelfde medaille won ze twee jaar geleden op de 400 meter wisselslag.

Toussaint komt tekort voor WK-finale

Kira Toussaint plaatste zich niet voor de finale van de 100 meter rugslag in Gwangju. In de halve finales zwom ze met 1.00,13 de dertiende tijd, waarmee ze niet in de buurt kwam van een finaleplaats.

De 25-jarige zwemster was wel sneller dan in de series (1.00,27), maar ze had haar Nederlands record (59,80) moeten verbeteren om bij de beste acht te eindigen.

Haar tijd was ook niet voldoende voor een olympisch startbewijs, want dan had ze bij de beste twaalf moeten eindigen. "Het was gewoon niet goed", aldus Toussaint. "Ik zwem boven de minuut, daar ben ik niet voor gekomen. Heel frustrerend, maar ik hield het gewoon niet vol."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl