Ariarne Titmus
NOS SportAangepast

Titmus stunt en onttroont Ledecky op 400 meter vrije slag

Ariarne Titmus heeft voor een enorme verrassing gezorgd bij de WK zwemmen. In het Zuid-Koreaanse Gwangju onttroonde de Australische zwemster topfavoriete Katie Ledecky en werd wereldkampioene op de 400 meter vrije slag.

Net als Yang Sun bij de mannen werd ook verwacht dat de Amerikaanse titelverdedigster eenvoudig haar wereldtitel zou prolongeren. De 22-jarige Ledecky liet zich voor het eerst zien met goud op de 800 meter vrije slag op de Olympische Spelen in Londen.

Titmus klopt Ledecky op 400 meter vrije slag

Sindsdien was ze onverslaanbaar op de langere afstanden vrije slag. Na drie opeenvolgende gouden plakken op de 400 meter vrije slag werd ze dit keer echter flink uitgedaagd.

De 18-jarige Titmus bleef continu in de buurt van Ledecky en wist haar dankzij een fantastische laatste 50 meter te verslaan: 3.58,76 om 3.59,97. Het ongeloof en de teleurstelling dropen van het gezicht van de nummer twee.

Nederland net naast WK-podium

De Nederlandse estafettevrouwen slaagden er niet in een medaille te pakken in de finale van de 4x100 meter vrije slag. Kim Busch, Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint en Femke Heemskerk eindigden als vierde in 3.35,32. Australië won het goud.

Geen plak voor Nederlandse estafettezwemsters

Nederland kon geen moment aanspraak maken op een medaille. Busch tikte pas als achtste aan, waarna Kromowidjojo slechts twee plaatsen kon winnen. Toussaint verloor een plek, de sterke Heemskerk won er drie en sleepte er de vierde plaats uit voor Oranje.

In de series klokten Busch, Heemskerk, Toussaint en Kromowidjojo zondagochtend de zesde tijd (3.36,62). Dat was voldoende voor Nederland om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Goud voor Australië

Het kwartet van de Verenigde Staten ging lange tijd aan de leiding, maar met nog 100 meter voor de boeg hadden Australië en Canada zich naast de Amerikaans zwemsters genesteld. Van de slotzwemsters bleek Cate Campbell de snelste. Met 3.30,21 bleef Australië slechts 0,15 boven het wereldrecord.

"Het gat met de rest is te groot", vertelde Kromowidjojo na de finale. "We wisten dat het heel moeilijk zou worden, maar vierde is wel jammer. Femke maakte het supermooi af, maar als je dan al een seconde achterligt, wordt het wel lastig."

Estafettevrouwen: 'Het gat met de rest is te groot'

Heemskerk was niet ontevreden over haar race. "Ik lag goed te zwemmen, maar we zaten in een onmogelijke positie. We kunnen allemaal harder, maar ik heb slim gezwommen. Er zit echt potentie in, maar dan moet het wel de goede kant op vallen."

Daar waren Toussaint en Busch het mee eens. "Ik wilde gewoon zo graag", aldus Toussaint. "Ik vind het niet kunnen dat ik langzamer zwem dan vanochtend." Busch: "Nu moeten we het gat zien te dichten voor volgend jaar, als de Olympische Spelen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl