Boris Johnson
NOS NieuwsAangepast

Britse bewindslieden weg om naderende benoeming Boris Johnson

Het Britse kabinet dreigt de komende dagen een aantal bewindslieden te verliezen. Het zijn Conservatieve ministers en staatssecretarissen die niet onder hun partijgenoot Boris Johnson willen dienen, omdat ze het niet eens zijn met zijn brexitkoers. Johnson wint vandaag vrijwel zeker de verkiezing voor het leiderschap in de Conservatieve Partij en wordt daardoor ook de nieuwe premier.

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Duncan heeft ontslag genomen, minister van Financiën Hammond, minister van Ontwikkelingssamenwerking Stewart en staatssecretaris van Justitie Gauke hebben aangekondigd dat te gaan doen. Vermoedelijk zullen er meer volgen.

"Deze bewindslieden houden de eer aan zichzelf", zegt correspondent Tim de Wit. "Boris Johnson zal ze ontslaan, zodra hij zijn intrek neemt in 10 Downing Street". Vanuit het parlement zullen ze zich blijven verzetten tegen Johnson. Die wil de Europese Unie op 31 oktober hoe dan ook verlaten, desnoods zonder akkoord met de EU over de voorwaarden voor het Britse vertrek.

Dat laatste is wat deze bewindslieden koste wat het kost willen voorkomen. In de Britse pers wordt er zelfs op gespeculeerd dat deze Conservatieven een motie van wantrouwen van de oppositie zullen steunen, als Johnson het op 31 oktober echt tot een no-deal-brexit laat komen.

De uitslag van de stemming door leden van de Conservatieve Partij wordt morgen bekend. Alle bookmakers voorspellen een overwinning voor Johnson. Als dat zo is, zal de koningin Johnson woensdagmiddag vragen een nieuw kabinet te vormen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl