1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Premierskandidaten Johnson en Hunt botsen over brexit in tv-debat

De Britse premierskandidaat Boris Johnson sluit niet uit dat hij het parlement tijdelijk naar huis stuurt om er een no-deal-brexit doorheen te drukken. Voor zijn tegenstrever Hunt is dat onbespreekbaar, bleek tijdens een televisiedebat.

Johnson en Hunt strijden om het leiderschap van de Conservatieve Partij. De nieuwe partijleider wordt automatisch ook premier.

Hunt daagde Johnson uit door te vragen of hij opstapt als de brexit-deadline van 31 oktober niet wordt gehaald. Johnson weigerde in eerste instantie daar iets over te zeggen, maar gaf uiteindelijk aan dat hij in dat geval niet zal aftreden.

Bekijk de hoogtepunten van het debat:

Johnson en Hunt gaan in debat over brexit

In het debat ging het ook over de Britse ambassadeur in de Verenigde Staten, Kim Darroch. Vorige week doken memo's op waarin hij de Amerikaanse president Trump "lomp" en "onbekwaam" noemt.

Trump twitterde later dat hij niet meer wilde samenwerken met de ambassadeur. In het debat zei Hunt dat hij niet van plan is om Darroch terug te halen uit Washington. Johnson wilde niet zeggen of hij de ambassadeur laat zitten.

Sinds zaterdag mogen de circa 160.000 leden van de Conservatieve Partij stemmen over wie de opvolger wordt van premier en partijleider Theresa May. Johnson heeft in peilingen een flinke voorsprong op Hunt, de huidige minister van Buitenlandse Zaken. Op 23 juli wordt bekend wie de nieuwe premier wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl