NOS Nieuws

Jongste Vierdaagse-deelnemer: 'Saai? Nee, lekker kletsen met m'n moeder'

  • Jikke Westerink

    redacteur Online

  • Jikke Westerink

    redacteur Online

Ongeveer 45.000 lopers worden morgenochtend aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse verwacht. Van deze tienduizenden deelnemers is de 11-jarige Selina de Vries het jongst. "Ik heb me niet ingeschreven om de jongste te zijn hoor, daar deed ik het niet voor", vertelt ze.

Inschrijven voor de Vierdaagse mag vanaf het jaar dat je 12 jaar oud wordt. Dat redt Selina net: ze is op 31 december 11 jaar geworden. Toen haar moeder Selina wilde inschrijven, moest ze er nog wel even over nadenken. "Maar toen ik uit school kwam zei ze: ik heb je al ingeschreven hoor!"

De eerste lopers vertrekken morgen al om 04.00 uur. Op deze eerste dag, 'de dag van Elst', neemt de route de lopers mee door de Betuwe en door het Gelderse dorp Elst. Zowel aan het begin als aan het einde van de route gaan de lopers over de Waalbrug.

Selina tijdens een van haar trainingen

Selina komt uit Elst, het dorp dat vandaag dus wordt aangedaan. Nadat ze jaren de wandelaars had aangemoedigd vanaf haar stoep, doet ze dus dit jaar zelf mee, samen met haar moeder. Vier keer 30 kilometer staan er op het programma. Afgelopen weken liep ze tochten van 25 kilometer om goed voorbereid te zijn. "De eerste keer was dat wel zwaar, maar met af en toe een stop tussendoor lukt het wel."

"Aan het begin dacht ik 'oh nee, ik ga 25 kilometer lopen', dat is niet niks natuurlijk." Maar elke training ging het beter. Al haar trainingen heeft ze zonder blaren doorstaan. Deze week komt er nog wel een schepje bovenop. "Ja, die laatste vijf kilometer is dan maar gewoon doorzetten." Of zo lang wandelen niet saai is? "Nee hoor, want ik klets onderweg gewoon lekker met mijn moeder."

Heel af en toe spelen wandelaars wel eens vals tijdens de Vierdaagse. NOS op 3 zocht eerder uit hoe de organisatie daarmee omgaat:

Hoe de Vierdaagse valsspelers dwarsboomt

Naast Selina hebben zich dit jaar 47.235 lopers ingeschreven. Daarvan is 58 procent man. De deelnemers komen uit 77 verschillende landen. Bijna de helft van alle lopers (47 procent) is tussen de 51 en 70 jaar. Ook lopen er 5900 militairen mee; zij lopen een iets andere route vanaf Kamp Heumensoord én ze lopen met bepakking.

Er zullen echter niet 47.236 lopers aan de start staan morgen. Zo zijn er altijd lopers die uiteindelijk niet komen opdagen. Vorig jaar hebben 2951 deelnemers zich niet gemeld en dus ook niet meegedaan aan de Vierdaagse.

Cijfers over waar de lopers dit jaar vandaan komen zijn er nog niet, maar de organisatie heeft dat van 2013 tot 2018 wel bijgehouden. Uit die cijfers is op te maken dat de meeste lopers uit Gelderland komen (31 procent), gevolgd door Noord-Brabant (19 procent) en Zuid-Holland (15 procent). Sinds de statistieken worden bijgehouden is deze top-3 niet veranderd.

Lopers van de Vierdaagse in 2018 naar provincie

Friesland is al jaren een van de provincies met de minste deelnemers aan de wandeltocht, maar de Friezin Marijke de Hoop heeft wel het idee dat het er leeft. Dat zou kunnen komen door het feit dat zij dit jaar samen met haar hele familie deelneemt. Naast haar man Johannes lopen ook dochter Hendrica (18), Marianne (15) en zoon Pieter (12) mee. "Heel speciaal om dit met het hele gezin te kunnen doen."

De hele familie De Hoop loopt mee

De man van Marijke liep al in 1996 mee en werd enthousiast. Bij de honderdste editie van de Vierdaagse in 2016 liepen de kinderen voor het eerst mee. Ze vonden het zo leuk, dat ze sindsdien allemaal meedoen. "Mijn zoon van 12 mag nog de 30 kilometer lopen, maar dan lopen we gescheiden en dat wil hij niet, dus loopt hij dit jaar ook de 40 mee", vertelt ze. Haar oudste dochter moedigt aan langs de route.

Het blijft trouwens niet bij het gezin: ook ooms, tantes en neefjes en nichtjes lopen mee. In totaal zijn ze met z'n dertienen. "Maar met dertien man samen lopen gaat niet lukken hoor", zegt Marijke. Twee mannen lopen de 50 kilometer, dus die lopen sowieso niet mee. "Daarnaast hebben we ook allemaal apart geoefend en lopen we niet op hetzelfde tempo. De kinderen vinden het oefenen sowieso saai, dus die doen het niet graag."

De feesten en de mensen aan de kant. Die slepen je er doorheen.

Marijke

Een ritueel of speciale voorbereiding heeft de familie niet. "We gaan gewoon lol maken, en Nijmegen is zo fantastisch. De feesten en de mensen aan de kant. Die slepen je er doorheen."

Als alles goed gaat, lopen Selina en familie De Hoop aanstaande vrijdag traditiegetrouw op de Via Gladiola over de finish. Met 120, 160 of zelfs 200 kilometer in de benen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl