2010: Arjen Robben baalt na de inzet tegen Iker Casilllas in de WK-finale

Negentien jaar Arjen Robben: van schoolgaande prof tot scoren tegen Casillas

Het hoge woord is eruit. Arjen Robben stopt met voetballen. Dat heeft de voormalig international donderdag via een persbericht laten weten. Robben nam dit seizoen al afscheid bij Bayern München, maar liet aanvankelijk de optie dat hij naar een andere club zou gaan open. Vandaag kwam er een einde aan een imposante loopbaan.

Een overzicht in vogelvlucht, aan de hand van vijf memorabele momenten.

2000: nog op de fiets naar school

Een profvoetballende scholier. Dat is Arjen Robben als hij op 3 december 2000 namens FC Groningen zijn debuut maakt in de eredivisie. Na 77 minuten mag hij op 16-jarige leeftijd in Waalwijk invallen tegen RKC.

De volgende dag gaat Robben gewoon weer naar school. Op de fiets. Lessen natuurkunde en tentamens scheikunde worden afgewisseld met trainingen bij Groningen. Daar ligt hij met de studieboeken op schoot op de massagetafel. Onwetend van de carrière die op hem wacht.

2001: Toen Robben nog met de fiets naar school ging

In maart 2001 maakt Robben zijn eerste goal in het profvoetbal, tegen Ajax. Hij zorgt voor de 2-2 in een wedstrijd die eindigt in 3-3. "Hij heeft talenten die anderen nooit zullen krijgen, maar het is nog afwachten wat hij daarmee gaat doen", sprak toenmalig Groningen-trainer Jan van Dijk. Robben geeft het antwoord in de jaren die volgen.

2004: dé wissel van Dick

PSV is het volgende station, daarna volgen Chelsea, Real Madrid en Bayern München. Maar ook in Oranje maakt Robben snel naam. Dick Advocaat laat hem in 2003 debuteren, in aanloop naar het EK van 2004. Het toernooi van dé wissel.

Robben is een voortdurende plaag voor de verdedigers van Tsjechië in het onderlinge groepsduel. Maar na een uur, bij een 2-1 voorsprong, besluit Advocaat om Robben te wisselen voor Paul Bosvelt.

De veelbesproken wissel van Robben op het EK 2004

Robben snapt er niets van en gaat met veel misbaar naar de kant. Oranje verliest alsnog en Advocaat krijgt de hoon van het land over zich heen. De namen van Robben en Advocaat zullen altijd met elkaar verbonden zijn.

2010: de teen van Casillas

Het WK voetbal van 2010. In de laatste oefenwedstrijd (tegen Hongarije) voor het toernooi loopt Robben een hamstringblessure op. Hij mist de groepswedstrijden tegen Denemarken en Japan, maar maakt zijn rentree tegen Kameroen.

Vanaf de knock-outfase heeft Robben zijn basisplaats terug. In de achtste finale scoort hij tegen Slowakije (2-1 winst), de kwartfinale wordt gewonnen van Brazilië (2-1) en in de halve finale treft Robben opnieuw doel tegen Uruguay (3-2 winst).

WK-finale 2010: 'De teen van Casillas'

In de finale is Spanje de tegenstander. In een harde wedstrijd, met weinig kansen, krijgt Robben na ruim een uur spelen dé mogelijkheid om Oranje op voorsprong te schieten. Na een splijtende pass van Wesley Sneijder, komt Robben oog in oog met de Spaanse keeper Iker Casillas. Via de teen van de doelman gaat de inzet naast. Robben valt op zijn knieën en grijpt naar z'n hoofd, alsof hij de afloop dan al kent...

2012-2013: van zero to hero in de Champions League

Met Bayern München schopt Robben het drie keer tot de Champions League-finale. In 2010 verliest Bayern van het Internazionale van Sneijder. Twee jaar later gaat het opnieuw mis, ditmaal met een negatieve hoofdrol voor Robben.

Chelsea is de tegenstander en na de reguliere speeltijd staat het 1-1. In de eerste helft van de verlenging krijgt Bayern een strafschop. Robben neemt verantwoordelijkheid, hij maakte er gedurende dat Bundesliga-seizoen toch ook vijf? Maar in Chelsea-doelman Petr Cech moet Robben zijn meerdere erkennen. Hij mist en Bayern verliest uiteindelijk na strafschoppen. Robben is de zondebok.

2013: Arjen Robben met de Champions League-beker

Een jaar later neemt Robben op magistrale wijze revanche. In de volledig Duitse finale tegen Borussia Dortmund eist de Nederlander de hoofdrol voor zich op. De wedstrijd dreigt op een verlenging uit te draaien als Robben de bal in de 89ste minuut oppikt na een hakje van Franck Ribéry. Hij 'veegt' de bal vervolgens langs Dortmund-keeper Roman Weidenfeller: 2-1. Robben is de man van de wedstrijd.

2014: revanche op Casillas

Onder leiding van bondscoach Louis van Gaal groeit Robben op het WK 2014 uit tot de leider van Oranje. In de openingswedstrijd tegen Spanje maakt hij twee goals, waaronder de 5-1 waarbij Robben een sprint trekt vanaf eigen helft, Sergio Ramos op snelheid klopt, Iker Casillas omspeelt en daarna feilloos binnenschiet.

Na de achtste finale tegen Mexico is Robben de meest besproken man. In de 93ste minuut, bij een 1-1 tussenstand, gaat Robben gretig naar de grond als hij contact voelt met Rafael Marquez. Oranje krijgt een strafschop (benut door Klaas-Jan Huntelaar), Mexico spreekt schande van de 'schwalbe', maar Nederland gaat door.

WK 2014: Twee goals Robben tegen Casillas

Nadat Costa Rica in de kwartfinale na strafschoppen is verslagen, volgt een clash met Argentinië in de halve finale. De wedstrijd eindigt in 0-0, Oranje verliest na strafschoppen, maar in de blessuretijd van de reguliere speeltijd heeft Robben de 1-0 op zijn schoen. Dankzij een uiterste krachtsinspanning (die hem een gescheurde anus oplevert) blokkeert Javier Mascherano de inzet van Robben. Geen tweede WK-finale.