Een WK zonder de beste speelster ter wereld: zien we Hegerberg ooit terug?
Zie het als een wereldkampioenschap mét Argentinië, maar zonder Lionel Messi. Alsof er iets ontbreekt. Iets fundamenteels. Een verjaardag zonder jarige job, een band zonder leadzanger.
Dat is wat veel mensen zullen voelen bij het zien van de Noorse voetbalsters, vanavond op het WK in Frankrijk. Zij spelen hun eerste groepswedstrijd tegen Nigeria, maar doen dat zonder de beste speelster ter wereld: Ada Hegerberg.
De 23-jarige Hegerberg, speelster van de Franse topclub Olympique Lyonnais en winnares van de Gouden Bal, weigert al sinds 2017 om uit te komen voor haar nationale team. "Een never ending story", zo omschrijft Odd Inge Aas het conflict.
De journalist van het Noorse dagblad Aftenposten wordt er in Frankrijk bijna dagelijks over aangesproken. Hegerbergs optreden in de finale van de Champions League, waarin ze een hattrick maakte, deed de discussie weer oplaaien.
Een eenduidige oorzaak achter haar boycot is er namelijk niet. Hegerberg spreekt er nauwelijks over en ook de bond houdt zich op de vlakte. Het ging altijd over een gebrek aan professionaliteit en waardering rondom het vrouwenvoetbal in Noorwegen.
Vlak na haar vertrek besloot de Noorse bond om de salarissen voor mannen en vrouwen gelijk te trekken. Een primeur, al verleidde dat Hegerberg er niet toe om terug te keren.
Deze week vertelde de speelster tegen de pers dat ze zich vaak depressief voelde na een interland. "Ik had last van nachtmerries. Dat is niet goed. Als je iets wil bereiken in het leven, moet je keuzes maken."
Ødegaard reageert kwaad
Die uitleg, en met name de timing daarvan, viel niet bij iedereen in goede aarde. "Heb je niets anders te doen dan de voorbereiding van het nationale team in de war schoppen?", schreef Martin Ødegaard op Instagram.
De speler van Real Madrid, afgelopen seizoen op huurbasis gestald bij Vitesse, hield zich niet in. "Het is jouw keuze om niet voor Noorwegen uit te komen, maar toon respect voor het nationale team. Genoeg is genoeg."
Dan is het dus vooral een gevoelskwestie. Dat herkent journalist Aas wel. "Ze voelt zich niet zichzelf binnen het nationale team. Ze heeft een enorme winnaarsmentaliteit, maar die kan ze daar niet kwijt."
De breuk ontstond tijdens het Europees kampioenschap van 2017 in Nederland. De Noorse vrouwen waren titelfavoriet, maar werden, zonder ook maar één goal te hebben gemaakt, puntloos uitgeschakeld in de poulefase.
"Een fiasco", herinnert Aas zich over het toernooi dat door Oranje werd gewonnen. "Ze was boos over de manier waarop het team zich had voorbereid en ze had een slechte relatie met de bondscoach (Martin Sjögren, red.). Ze was er klaar mee."
Hegerberg schreef op Instagram dat haar keuze om (tijdelijk) te stoppen weloverwogen was. "Ik ben trots op het nationale team, maar in deze situatie heb ik geen motivatie om door te gaan."
Aas: "Ik denk dat ze ontzettend moe was. Er stond veel druk op haar die zomer. En toen ze bekendmaakte te stoppen, viel iedereen van de bond over haar heen. Dat maakte haar nóg bozer."
De vaste volger van het Noorse vrouwenvoetbal denkt ook dat de break Hegerberg goed is bevallen, en dat ze daarom niet staat te springen om een comeback. "Bij Lyon doet ze het geweldig en het Noorse team draait zonder haar ook goed."
Hegerberg is sowieso niet het type dat over zich heen laat lopen, ongeacht de omstandigheden. Dat zagen we al bij de uitreiking van de allereerste Gouden Bal voor vrouwen.
Toen de voetbalster op 3 december in Parijs op het podium stond om haar prijs op te halen, vroeg presentator en dj Martin Solveig haar of ze wist hoe ze moest 'twerken', een seksueel suggestieve dansstijl.
"Non", zei ze, waarna ze zich al bijna omdraaide. Met een zaal vol sterren uit de voetbalwereld, en miljoenen kijkers thuis, is een halfslachtige danspoging onder het mom 'ik ben geen spelbreker' zo gedaan, maar Hegerberg peinsde er niet over.
Als iets haar niet bevalt, laat ze dat blijken. In woord en gebaar. Of het nu tegenover Solveig is of de Noorse bond. "En arrogant is ze niet", zegt journalist Aas, "want dat past niet in onze cultuur."
Of ze ooit nog terugkeert in het nationale team? "Op korte termijn niet. Misschien als ze dramatisch presteren op dit toernooi, of als de bondscoach wordt vervangen", klinkt het vanuit Parijs.
Een interview dat ze een half jaar geleden gaf aan CNN duidt ook niet op een snelle verzoening tussen Hegerberg en het nationale team.
"Het gaat er niet om dat ik mijn mening moet veranderen, het gaat over wat de bond moet doen om zowel het nationale team als de federatie zelf te verbeteren. Er is nog steeds een lange weg te gaan. Meer heb ik er niet over te zeggen", zei ze tegen de Amerikaanse zender.
Campagne voeren
Ondertussen blijft de Noorse zich inzetten voor gelijke rechten in de voetballerij. In mei lanceerde de UEFA een nieuw campagne met als doel het vrouwenvoetbal naar een hoger plan te tillen. In die video is Hegerberg een van de gezichten. "Het is tijd voor actie", zegt ze met een dwingende blik.
Haar eigen acties zullen we de komende weken op de voetbalvelden in Frankrijk in elk geval moeten missen.