Ada Hegerberg Reuters

Gisteren werd de Gouden Bal voor het eerst aan een vrouwelijke voetballer overhandigd. Dat was historisch, en de uitreiking ook. De Franse dj en copresentator Martin Solveig vroeg op het podium aan winnares Ada Hegerberg of ze wilde twerken - een seksueel suggestieve manier van dansen. De Noorse topspeelster van Olympique Lyon was daar duidelijk niet van gediend: na een afgemeten "non" wilde ze het podium verlaten.

Hegerberg, die Lyon aan de Franse titel en de Champions League hielp, kwam daarna toch terug. Op een ander nummer wilde ze uiteindelijk wel met Solveig dansen.

Op sociale media barstte er vervolgens een kleine rel los. Zo schreef tennisser Andy Murray: "Waarom krijgen vrouwen nog steeds met zulke shit te maken? Welke vragen stelden ze eigenlijk aan Mbappé en Modric? Ik kan me voorstellen dat het iets met voetbal te maken had." Hij denkt niet dat het om een onschuldig grapje ging. "Dat was het niet. Ik ben mijn hele leven al bij sport betrokken en het is ongelooflijk hoeveel seksisme erin heerst.''

Niet boos

Na het sportgala bood Solveig zijn excuses aan bij Hegerberg. De 23-jarige aanvalster reageerde niet boos. "Ik vatte het ook niet op als iets seksistisch of beledigends op. Ik denk dat we over heel wat andere zaken kunnen praten als het om seksisme gaat."

Solveig zei achteraf geschrokken te zijn van de ophef die er op sociale media is ontstaan na het voorval. Op Twitter reageerde hij in eerste instantie met een video. Daarin beroept hij zich op een misverstand door de taalbarrière. De Fransman sprak in het Engels en zegt het niet zo bedoeld te hebben. In een latere tweet biedt hij excuses aan "aan iedereen die ik heb beledigd".

STER reclame