Adil Auassar juicht na de 2-0

Sparta na één seizoen terug in eredivisie, De Graafschap degradeert

Sparta is na één jaar afwezigheid teruggekeerd in de eredivisie. De Rotterdammers wonnen in de finale van de play-offs met 2-0 bij De Graafschap, waardoor de 1-2 thuisnederlaag van zaterdag werd uitgewist.

Daardoor viel een droomafscheid van de naar de Cambuur vertrekkende trainer Henk de Jong in het water met een degradatie en kon collega Henk Fraser op de schouders, na de tweede plek in de eerste divisie.

Na een fraaie sfeeractie van de fans van De Graafschap begon de thuisploeg wat aarzelend. De bezoekers zorgen na enkele minuten al voor dreiging, maar een voorzet van Lassana Faye kon niet worden binnen gewerkt door Ragnar Ache.

Ragnar Ache krijgt een kans, maar de bal gaat er niet in

Na bijna een half uur spelen zorgde een vrije trap van Youssef El Jebli vanaf rechts voor een scrimmage in het doelgebied van Sparta, waarbij de bal uiteindelijk op de arm van Ache terechtkwam. Volgens scheidsrechter Kevin Blom was daarbij geen sprake van opzet.

De Graafschap, dat Azor Matusiwa met een blessure zag afhaken, kreeg via Jordy Tutuarima nog een kans, maar hij schoot voorlangs. Aan de andere kant misten Laros Duarte en Dries Wuytens mogelijkheden.

In de tweede helft lukte het Sparta aanvankelijk niet om De Graafschap aan het wankelen te brengen. Doelman Tim Coremans, op de wedstrijddag vader geworden van een zoon, moest zelfs handelend optreden bij een poging van Charlison Benschop.

• VI Images/ANP
    Halil Dervisoglu
  • ANP
    De spelers van Sparta vieren de promotie

Een kwartier voor het einde was de spanning toch geheel terug na een goal van invaller Halil Dervisoglu, die de bal een laatste zetje gaf nadat keeper Nigel Bertrams een schot van Lars Veldwijk had gekeerd.

Het werd nog mooier voor de Spartanen toen Adil Auassar in de slotfase met het hoofd toesloeg. De Graafschap was aangeslagen, kon weinig meer uitrichten en droop na afloop teleurgesteld af.