Het talent is er, nu nog de mentaliteit. Zo kijkt Angelo Bromet (42) naar de jongeren die deelnemen aan zijn initiatief 'Springplank' in cultuurhuis NoLIMIT in Amsterdam.
In het pand vangt hij per week zo'n 500 jongeren op. Daar kunnen ze zes tot twaalf weken gratis gebruikmaken van oefenruimtes om hun talent te ontwikkelen. "Je kunt dansen, theater maken, muziek opnemen of gewoon rustig studeren", vertelt hij. Bromet, zelf programmeur van evenementen in de culturele sector, en zijn oud-stagiairs lopen rond om feedback te geven.
Hoe jonge mensen hier dankbaar gebruik van maken, hoor je in ons Goed Verhaal van deze week:
Zanger Amartey wandelde een paar jaar geleden ook binnen bij NoLIMIT. Hij heeft inmiddels de Grote Prijs van Nederland gewonnen en trad vorige week nog op bij Paaspop. "Ik kom hier nog iedere week om anderen feedback te geven, of om aan m'n eigen muziek te werken", vertelt hij.
Die kant wil Gianny (21) ook op. Hij studeert Evenementen en Marketing en komt wekelijks bij NoLIMIT om te oefenen met Gowtu, een groep die Surinaamse roots met urban mixt, bestaande uit percussionisten, dj's en mc's. "Ik heb door Angelo mijn mentaliteit aangepast. Toen ik hier vijf jaar geleden binnenkwam, dacht ik heel grof. Nu ben ik meer open-minded, zakelijk en kijk ik naar ontwikkeling."
De 'Amsterdamse aanpak'
Een deel van het cultuurhuis wordt verhuurd aan bedrijven. Op die manier worden de oefenruimtes en vrijwilligersvergoedingen bekostigd.
De jeugdwerkloosheid in Amsterdam is in drie jaar tijd bijna gehalveerd, blijkt uit cijfers van de gemeente. In 2014 zat 13,3 procent van de jongeren tussen de 15 tot en met 26 jaar zonder werk, in 2017 daalde dit naar 7,5 procent. De daling zou te danken zijn aan de 'Amsterdamse aanpak': werkloze jongeren in de stad worden al een aantal jaar intensief begeleid naar school of werk.
Verschillende Nederlandse gemeentes, waaronder Amsterdam, stimuleren de samenwerking tussen bijvoorbeeld rolmodellen en jonge mensen. Precies daar wil Bromet ook op aansturen.