NOS Nieuws

Gemeenten hangen vlaggen halfstok voor slachtoffers Sri Lanka

Bij verschillende gemeenten hangt de vlag vandaag halfstok voor de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka. De gemeenten delen een foto van de vlag en hun gedachten daarbij op Twitter.

"In verband met de afschuwelijke aanslagen", staat bij de foto van de Haagse groen-gele vlag. "Vrijheid van godsdienst moet overal ter wereld gerespecteerd worden", schrijft burgemeester Onno Hoes van Haarlemmermeer.

De gemeente Arnhem heeft een video geplaatst van de wapperende vlaggen voor de deur van het gemeentehuis.

Burgemeester Marianne Schuurmans van Lingewaard twittert dat haar gemeente meeleeft met alle slachtoffers, gewonden en getuigen. "Onvoorstelbaar wat mensen elkaar aandoen. Vandaag hangt daarom onze vlag halfstok."

"Wij zijn geschokt door deze daad van haat en terreur", schrijft burgemeester Jan Hamming van Zaanstad.

In veel gemeenten hingen half maart ook de vlaggen halfstok. Dat was naar aanleiding van de aanslagen in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, waarbij vijftig mensen om het leven kwamen. De aanslagen in Sri Lanka zouden een vergelding zijn voor die aanslagen.

Het is aan gemeenten zelf of ze de vlag halfstok willen hangen. In sommige gevallen komt vanuit het ministerie van Algemene Zaken een vlaginstructie. Dat gebeurde vorige maand na de aanslag op de tram in Utrecht. Op instructie van premier Rutte hingen de vlaggen op overheidsgebouwen op 19 maart halfstok.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl