"Oma is ziek", loog haar moeder. In werkelijkheid was het een list om Hajar mee te krijgen naar het buitenland, waar ze gedwongen werd tot een maagdenvlieshersteloperatie. Hajar had namelijk seks gehad voor haar huwelijk en dat mocht niet.
De arts legde haar van tevoren uit dat hij een stuk vlees in haar vagina "aan elkaar ging naaien". Dat moest ervoor zorgen dat Hajar bij de eerstvolgende keer seks - volgens haar ouders moest dat dan tijdens haar huwelijksnacht zijn - "ging scheuren en bloeden". Een teken dat haar maagdenvlies daarvoor nog intact was en ze dus ogenschijnlijk maagd was.
Hajars operatie werd in Noord-Afrika uitgevoerd. Maar ook in Nederland kunnen vrouwen terecht voor een zogenoemde maagdenvlieshersteloperatie. NOS op 3 ontdekte dat ziekenhuizen die operaties nog amper uitvoeren, terwijl commerciële klinieken dat juist meer doen.
Bekijk in deze video hoe meisjes faken dat ze maagd zijn. Ook ontkrachtten we de mythe van het maagdenvlies:
Maagd zijn tot aan het huwelijk is voor sommige meisjes, en zeker ook hun familieleden, ongelooflijk belangrijk. Uit de gesprekken die NOS op 3 de afgelopen weken voerde, werd duidelijk dat dit onder meer speelt in christelijke, hindoeïstische, Aziatische en Oost-Europese kringen.
Ook bij islamitische meisjes speelt het een rol. Een aantal jaar geleden zag seksuoloog Homa Suliman het veel binnen de Marokkaanse cultuur, maar tegenwoordig ziet ze het vaker bij Somalische en Eritrese gezinnen.
Maagdelijkheid gaat hand in hand met mythes, ziet Naima Daali van stichting Mythe Ontkracht. Zij geeft scholieren les over maagd zijn en ziet bij jongeren veel onjuiste ideeën over het maagdenvlies en de huwelijksnacht. "Jongens denken bijvoorbeeld dat ze met geweld door een vlies moeten breken. Ze doen 'het' dan met zo veel kracht dat een meisje dat zelfs kan ervaren als een verkrachting."
Daali: "Ik vind het erg dat er zo'n druk op meisjes ligt. Soms zie ik meisjes van 14 die zich enorme zorgen maken over de vraag of ze wel bloeden in hun huwelijksnacht."
Bij Hajar waren het vooral haar ouders die zich enorme zorgen maakten over wat anderen van hun dochter zouden vinden. Hajar: "Ik denk dat mensen mij zien als hoer of slet, omdat ik seks voor het huwelijk heb gehad." Dat idee maakte haar verdrietig.
Hajar ging eerst in Nederland naar de huisarts. "Die had toen uitgelegd dat de operatie niet noodzakelijk was. Het was iets wat m'n ouders wilden, niet ik." En daarom schreef haar huisarts op de verwijzing naar de gynaecoloog dat Hajar het zelf niet wilde. "Ook daar zei ik dat eerlijk. Daarom weigerde de gynaecoloog de operatie uit te voeren." Daarop namen haar ouders haar dus mee naar hun geboorteland.
Niet alleen maagdenvliesherstelklinieken bieden oplossingen aan meisjes die weer maagd willen zijn. Online is er ook van alles te koop. Van bloedpillen die je moet inbrengen in je vagina, zalfjes die je strakker maken tot maagdelijkheidskits die honderden euro's per stuk kosten.
Stoppen
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid onderzoekt nu artsen helemaal kunnen stoppen met de operaties. Daali lijkt dat geen goed idee. Sommige meisjes hebben dan helemaal geen uitweg meer, zegt ze. "In sommige culturen is de obsessie voor maagdelijkheid heel extreem en zijn meisjes te bang om tegen hun ouders of man in te gaan." Ook huisarts Elfering vindt een verbod niets oplossen. "Als arts moet je een uitzondering kunnen maken als een meisje fysiek gevaarloopt."
Maar zelfs als een meisje uiteindelijk een hersteloperatie ondergaat, wil dat niet zeggen dat ze bij de eerstvolgende keer seks zal bloeden. Hajar: "Ik voelde na de operatie helemaal niets zitten. Toen ik daarna weer gemeenschap had, scheurde het niet. Er was ook geen bloed gekomen."
Hajars echte naam is bekend bij de redactie.