Advocaten weg bij terreurverdachten uit angst voor inreisverbod VS
In de zaak tegen de terreurverdachten die vorig jaar zijn opgepakt in Weert en Arnhem hebben twee advocaten zich teruggetrokken. Ze willen hun cliënten niet meer verdedigen uit angst voor een Amerikaans inreisverbod, meldt RTL Nieuws.
Meerdere advocaten uit Nederland en België werd onlangs de toegang tot de Verenigde Staten ontzegd, bevestigt de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA). Zij hadden eerder terreurverdachten verdedigd.
Uit vrees voor dezelfde gevolgen willen de twee advocaten dus niet langer hun cliënten verdedigen in het proces dat volgt op de arrestatie in Arnhem en Weert van zeven mannen in september vorig jaar. Volgens het Openbaar Ministerie bereidden ze een grote aanslag voor en is die met de politie-actie verijdeld.
Wij doen toch gewoon ons werk?
"Ik wil niet beperkt worden in de mogelijkheden om te reizen. Als ik deze strafzaak blijf doen, is dat een reëel risico", zegt een van de advocaten tegen RTL Nieuws. Ze willen niet dat hun naam wordt gepubliceerd, omdat ze vrezen dat ze dan alsnog problemen in de VS krijgen.
De twee terreurverdachten worden nu verdedigd door hun kantoorgenoot Serge Weening. Hij is een van de strafpleiters die recent te horen kregen dat ze de VS niet in mogen. Weening denkt dat hij is geweigerd omdat hij geregeld verdachten van terroristische misdrijven bijstaat.
"Ik wilde in februari een reis boeken naar Miami en moest daarvoor een zogenoemde ESTA aanvragen", zegt Weening in het NOS Radio 1 Journaal. "De toestemming kwam niet en na drie dagen hoorde ik dat ik geweigerd was en een visum moest aanvragen. Ik ging daarop voor een interview naar het consulaat. Toen ik daar vertelde dat ik ook terreurverdachten bijsta, was het gesprek meteen afgelopen."
Ook bij advocaat André Seebregts werd onlangs de ESTA geweigerd:
Hij wilde met zijn vrouw en kinderen op vakantie naar de VS en Canada. "Mijn vrouw is ook advocaat, maar werkt in een ander rechtsgebied. Zij kreeg binnen een uurtje toestemming, maar mijn ESTA werd geweigerd. Dat moet te maken hebben met de zaken die ik behandel."
Seebregts staat regelmatig verdachten van terreur bij. Zo was hij de advocaat van terreurverdachten Sabir K. en Azzedine C.. Toch overweegt Seebregts niet om te stoppen met deze zaken "Geen haar op mijn hoofd die overweegt minder terreurzaken te gaan doen. Dit is te gek voor woorden."
'Noord-Koreaanse praktijken'
Secretaris van de NVSA Geertjan van Oosten vindt het een "griezelige" ontwikkeling. "We kennen zeker twee gevallen in Nederland en ook een aantal in België. Dit zijn praktijken die je eerder bij Noord-Korea of China verwacht."
Van Oosten vraagt zich af hoe de Amerikanen aan de informatie zijn gekomen. "Lezen ze de krant goed of worden ze door Nederlandse overheidsdiensten geïnformeerd? Ik wil graag dat dat wordt uitgezocht." Hij vindt dat de minister hoe dan ook met een ferme reactie moet komen.
Bizar
De advocaten noemen het bizar dat ze zich om deze reden moeten terugtrekken. "Wij doen toch gewoon ons werk? Je gaat een arts die een terrorismeverdachte heeft geopereerd toch ook niet weren uit Amerika? Waarom dan wel een advocaat?"
De strafpleiters zeggen dat ze ook in de toekomst geen terreurzaken meer doen. "Het gaat principieel in tegen alles waar ik als advocaat voor sta. Maar als ik doorga, beïnvloedt dat niet alleen mijn eigen leven, maar ook dat van de mensen om me heen. Dat wil ik niet."
De Amerikaanse ambassade laat desgevraagd weten niet op individuele gevallen te willen ingaan. Wel stelt een woordvoerder dat als je advocaat bent, dat dat niet automatisch betekent dat je de VS niet inkomt.