Lagerhuis verwerpt alle alternatieven voor brexit-deal van May
Geen van de acht moties over een plan B voor de brexit heeft het gehaald in het Lagerhuis. Dat een tweede referendum over de hele kwestie bijvoorbeeld zou worden afgewezen, werd wel verwacht. Maar ook voorstellen over een zachte brexit, waarbij de Britten nauw verbonden zouden blijven met de interne markt van de EU en de douane-unie, kregen vanavond geen meerderheid.
En dus klonk er acht keer nee in het verdeelde Lagerhuis.
Het was een 'indicatieve' stemming, die niet bindend is. De stemmingen gaven het sterk verdeelde Lagerhuis de kans om te laten zien welke brexit-uitkomst wél op steun zou kunnen rekenen, nadat Theresa May's voorstel met grote meerderheid twee keer was weggestemd.
'Geen verrassende uitkomst'
Het was geen verrassing dat geen van de moties het haalde, zei Gareth Davies, hoogleraar Europees Recht aan de Vrije Universiteit in Met het Oog op Morgen. Het idee van de stemming was volgens hem om alternatieven uit te sluiten. "Dan is het niet gek dat er nu nog nergens een meerderheid voor is gevonden".
Het plan voor een permanente douane-unie met de EU kwam nog het dichtstbij. Het voorstel werd afgewezen met 264 stemmen voor en 272 tegen. Ook de motie voor een referendum over een brexitdeal, ongeacht in welke vorm, kreeg aardig wat steun, met 268 stemmen voor en 295 tegen.
De parlementariërs krijgen maandag naar verwachting weer de kans om hun mening te geven over de kansrijkste brexit-opties.
Voor maandag probeert May haar eigen deal die ze met de EU sloot over uittreding er alsnog door te krijgen. Voordat de stemmingen vanavond begonnen, zei ze dat ze bereid is af te treden als het Lagerhuis haar deal steunt. "Ik weet dat er wordt verlangd naar een nieuwe benadering en nieuw leiderschap in het vervolg van de uittredingsprocedure en ik zal daarbij niet in de weg staan", zei May in een verklaring.
Laatste troefkaart
Er werd al rekening gehouden met het aanbod van May om plaats te maken voor een ander. Het wordt haar laatste troefkaart genoemd om de deal door het parlement te loodsen.
Als ze haar voorstel zoals wordt verwacht morgen of overmorgen weer in stemming brengt, hoeft May in elk geval niet te rekenen op stemmen van de DUP. Die Noord-Ierse gedoogpartner blijft tegen, waardoor May het zonder de broodnodige tien stemmen van de DUP moet stellen.
Volgens de BBC hebben 25 Conservatieven die eerst dwarslagen nu besloten de brexit-deal van May alsnog te steunen. Onder hen zijn ook Boris Johnson en Jacob Rees-Mogg, die tot nu toe geharnaste tegenstanders van de deal waren.