Facebook en YouTube aangeklaagd voor verspreiding Christchurch-video
De Franse Raad voor het Islamitische geloof (CFCM) klaagt Facebook en YouTube aan, vanwege het verspreiden van de beelden die de schutter van de aanslag in Christchurch maakte. CFCM, die moslims in Frankrijk vertegenwoordigt, hoopt dat de techbedrijven maatregelen nemen, zodat zulke beelden voortaan niet meer online komen.
In de zeventien minuten durende livestream was te zien hoe de schutter in Nieuw-Zeeland op vrijdag 15 maart in twee moskeeën een bloedbad aanrichtte. Vijftig mensen kwamen om het leven. Sociale media kwamen na de aanslag onder vuur te liggen, want de beelden waren lange tijd online te vinden, doordat de video vaak opnieuw werd geüpload.
Celstraf en boete
Volgens CFCM hebben YouTube en Facebook de dader geholpen zijn boodschap over te brengen die "terrorisme verheerlijkt". Ook "ondermijnde de video menselijke waardigheid en kon hij door een minderjarige gezien worden". Hierop staat in Frankrijk een celstraf van maximaal drie jaar en een boete van 75.000 euro.
Tegen CNN heeft een woordvoerder van de Franse moslimraad gezegd dat het eventuele geldbedrag naar de nabestaanden van de slachtoffers zal gaan.
Het kan niet zo zijn dat sociale platforms alleen maar winst maken en helemaal geen verantwoordelijkheid hebben.
Facebook heeft eerder naar buiten gebracht dat de originele video in totaal 4000 keer is bekeken voordat die werd verwijderd. YouTube zei tegen The Washington Post dat er op een gegeven moment elke seconde een nieuwe upload bij kwam. "Deze tragedie was bijna bedacht met het doel om viral te gaan", stelde YouTube.
Premier Ardern van Nieuw-Zeeland zei vorige week dat er wordt gekeken naar de rol die sociale media bij de aanslag hadden en welke stappen kunnen worden genomen, ook op internationaal niveau. "Sociale platforms zijn de uitgever, niet alleen de postbode. Het kan niet zo zijn dat ze alleen maar winst maken en helemaal geen verantwoordelijkheid hebben", zei ze.
Ook in de VS is kritiek op de techbedrijven. Volgens Bennie Thompson, lid van het Huis van Afgevaardigden, moet de prioriteit liggen bij het tegengaan van de verspreiding van "deze giftige en gewelddadige ideologieën". Hij is bang dat mensen geïnspireerd raken door de beelden en de aanslag kopiëren.