Overstromingen in een wijk in Beira
NOS Nieuws

Nederlandse watermanagers sinds 2013 actief in Beira: 'Ramp is hartverscheurend'

"Het is hartverscheurend", zegt Ben Lamoree in het NOS Radio 1 Journaal. Hij is projectleider van een Nederlands watermanagement-project in de stad Beira, een stad die enorm hard is getroffen door de overstromingen in Mozambique.

"Ik ken het gebied en de stad heel goed. Sinds een paar dagen hebben we weer persoonlijk contact met veel van de mensen die we kennen en het is vreselijk om te horen wat ze hebben meegemaakt."

Orkaan Idai en de enorme overstromingen die daarop volgden, hebben al zeker 600 levens geëist in het zuiden van Afrika. Een gebied van meer dan 3000 vierkante kilometer, qua omvang vergelijkbaar met de provincie Groningen, is overstroomd en nauwelijks te bereiken zonder vliegtuig of helikopter. De Verenigde Naties noemen het de grootste ramp op het zuidelijk halfrond.

Storm op zee

Het watermanagement-project in Beira begon in 2013. "Inmiddels is er al een groot drainagesysteem aangelegd in ongeveer een derde van de stad", zegt Lamoree. "Maar omdat het hele grootschalige en dure infrastructurele werken zijn lukt het niet om dat systeem in een keer in de hele stad aan te leggen."

'Een oceaan van modder in Mozambique, zo ver het oog reikt'

Het is niet de eerste keer dat Beira overstroomt. "Er zijn regelmatig overstromingen door zware regenval en er zijn incidentele overstromingen van stukken van de stad door storm op zee. En dan heb je situaties zoals die nu optreden, die nog veel grootschaliger van karakter zijn en die zich vooral buiten de stad heel sterk manifesteren."

Transformatorstation

Daarmee wordt volgens Lamoree eigenlijk alleen maar aangetoond hoe belangrijk en zinvol het is om te investeren in infrastructuur voor watermanagement. "Het feit dat het drainagesysteem, dat is aangelegd met onder andere geld van de Wereldbank, goed gefunctioneerd heeft, geeft alleen maar aan dat er reden is om dat systeem uit te breiden naar de rest van de stad."

Een aantal maatregelen moet nu snel worden genomen, vindt Lamoree. "Zo is bijvoorbeeld de stroomvoorziening nog niet hersteld omdat het belangrijkste transformatorstation van de stad op een laaggelegen punt is gebouwd en nu onder water staat. Dat is natuurlijk een goed voorbeeld van iets dat het best zo snel mogelijk kan worden aangepakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl