Thomas Müller
NOS Voetbal

Afscheid van boegbeeld: 'Müller liep parallel aan verval Mannschaft'

"Daar is Thomas Müller met zijn tweede, jaaaa, 4-1." Het is 27 juni 2010, Bloemfontein, Zuid-Afrika. Het Duitse nationale elftal is erin geslaagd om Engeland in de achtste finales uit te schakelen op het wereldkampioenschap voetbal. Müller heeft met twee doelpunten en een assist een belangrijk aandeel in de overwinning.

Na afloop van de wedstrijd staat de aanvaller de Duitse pers te woord. "Mag ik nog iemand begroeten", vraagt hij de verslaggever. De journalist stemt in. "Dan groet ik graag mijn opa en oma, dat is al zo lang geleden (das ist schon überfällig)." Tobias Altschäffl, voetbaljournalist van het tijdschrift SportBild en vaste volger van 'die Mannschaft', bestempelt dit moment als zijn mooiste herinnering aan Müller.

Een authentieke speler, die de Duitsers niet meer terugzien in hun nationale tricot. Bondscoach Joachim Löw besloot namelijk in aanloop naar de kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap in 2020 om door te selecteren in zijn team. Müller, Mats Hummels en Jérôme Boateng werden door de oefenmeester 'geslachtofferd'. Niet alleen morgenavond tegen Nederland, maar voor altijd.

Thomas Müller

Een lastige, maar weloverwogen keuze, gaf Löw aan tijdens een ingelaste persconferentie. Normaal gesproken staat Löw de media niet te woord bij de bekendmaking van zijn selectie, maar na het passeren van het drietal had hij iets uit te leggen.

Vooral omdat Müller, die precies honderd interlands speelde, in een videoboodschap zijn ongeloof en boosheid uitsprak over de beslissing.

Müller: 'Ik ben kwaad over de gang van zaken'

Erik Meijer, oud-speler van onder meer HSV en Bayer Leverkusen en voetbalanalist bij het Duitse FOX Sports, vindt het een moedige beslissing van Löw om deze oudgedienden niet meer te selecteren. "Het zijn alle drie wereldkampioenen en ze zijn erg belangrijk geweest voor Löw." Meijer kijkt er vooral van op dat Müller niet meer bij de selectie zit. "Hij is immers nog maar 29 jaar oud en kan nog wel even mee."

Hij vervolgt: "Normaal gesproken worden de beste spelers geselecteerd door een bondscoach. Nu is dat niet het geval. Ook al spelen Müller, Hummels en Boateng geweldig, ze worden niet meer opgeroepen." Altschäffl sluit zich daarbij aan en zegt: "Wat gebeurt er als Müller ineens topscorer van de Bundesliga wordt? Dan wordt hij dus ook niet meer opgeroepen."

Goudhaantje

Volgens de Duitse journalist was Müller van groot belang voor 'die Mannschaft', omdat hij op cruciale momenten doelpunten kon maken. "Tijdens het WK in Zuid-Afrika was hij de rising-star. Daar was hij vijfmaal trefzeker en werd hij gedeeld topscorer en uitgeroepen tot beste jonge speler van het toernooi." Ook vier jaar later, toen de mannen van Löw zich kroonden tot wereldkampioen, kwam het goudhaantje tot vijf doelpunten.

Goals Thomas Müller op WK's

Voetbalcommentator Frank Snoeks zegt dat hij het wel een begrijpelijke keuze vindt van Löw om Müller niet meer te selecteren. "Het verbaast me niet zo. Löw is jarenlang loyaal geweest aan de spelers met wie hij wereldkampioen is geworden. Misschien wel te lang."

Snoeks doelt daarmee op de dramatische uitschakeling van Duitsland op het WK in Rusland in 2018 en de degradatie naar de tweede divisie van de Nations League. "Müller liep parallel aan het verval van het Duitse elftal."

Teleurstelling bij Thomas Müller

Aan de andere kant stelt Snoeks dat de persoon Müller een glorieuzer en eervoller afscheid had verdiend. "Het lijkt me een vreselijke voetballer om tegen te spelen. Een etterbak die het bloed onder je nagels vandaan haalt. Het is een speler die nooit opgeeft en altijd maximale inzet toont."

Enorme waarde

Volgens Altschäffl is Müller een unieke voetballer en heeft hij een onvoorspelbare manier van spelen. "Soms staat hij in de spits en duikt hij ineens op aan de rechterkant van het veld. En een minuut later is hij op links geposteerd. Hij is slungelig, heeft zeker niet de beste trucs, of het beste schot, maar voor het team is hij van enorme waarde."

Naast zijn prestaties op het veld is Müller volgens Meijer geliefd bij het Duitse volk, omdat iedereen zich kan verplaatsen in de persoon Müller. "Hij is 'the boy next door', die toevallig profvoetballer is geworden, bij een grote club speelt en ook nog eens wereldkampioen is geworden."

Thomas Müller na de gewonnen WK-finale tegen Argentinië

"Het kan bijna niet anders dan dat er iets is gebeurd tussen Müller en Löw", suggereert Snoeks. Volgens Altschäffl stelt de Duitse pers daar ook veel vragen over, maar is er over een conflict niets bekend.

Statistieken

"Een bondscoach moet moeilijke beslissingen nemen", legt Meijer uit. Volgens hem kan het meespelen dat Müller bij zijn club Bayern München ook een tijdje op de bank heeft gezeten. Altschäffl is het daar gedeeltelijk mee eens.

"Dit seizoen, na het wereldkampioenschap in Rusland, beschikt hij inderdaad niet over de beste statistieken uit zijn carrière. Maar na de winterstop is hij weer goed in vorm."

Thomas Müller en Joachim Löw tijdens een training

Löw heeft aangegeven jonge talentvolle jongens een kans te geven en daarom is er geen ruimte meer voor spelers als Müller. Het is volgens Meijer moeilijk om te zeggen of het een verstandige keuze is. "De tijd zal het leren. Wij vonden het in het begin ook moeilijk om Van Dijk en De Ligt naast elkaar te zetten in het centrum. Maar dat is nu hartstikke logisch."

Snoeks, Meijer en Altschäffl geloven niet in een terugkeer van Müller bij 'die Mannschaft'. Altschäffl: "De oma die hij groette na de gewonnen wedstrijd in Bloemfontein, overleed op dezelfde dag dat Müller te horen kreeg dat hij niet meer bij de selectie zou zitten. Het kan toeval zijn, maar ik denk dat dit illustreert dat het Müller-tijdperk ten einde is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl