Löw houdt deur dicht voor Bayern-trio en roept drie debutanten op

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Löw over schrappen grote namen: emotioneel waanzinnig moeilijk

De verrassing was groot toen de Duitse bondscoach Joachim Löw bekendmaakte dat Mats Hummels, Jérôme Boateng en Thomas Müller geen deel meer uitmaken van 'die Mannschaft'.

Löw wil verjongen en ziet voor de drie spelers van Bayern München, die in 2014 in Brazilië de wereldtitel grepen, geen plek meer in zijn selectie.

Müller stond "perplex", toen hij het besluit van Löw hoorde. "Ik heb vooral geen begrip voor het feit dat het besluit zo definitief is gepresenteerd. Mats, Jérôme en ik zijn nog altijd in staat om op topniveau te voetballen", aldus Müller.

'Emotioneel was het moeilijk'

De kritiek deed Löw besluiten een persconferentie te geven om zijn selectie toe te lichten. Normaal gesproken houdt de Duitse voetbalbond het bij een persbericht.

"Voor de kwalificatie en het EK houd ik geen rekening meer met ze", zei Löw vrijdagmiddag, die de deur daarmee definitief dichthoudt.

Löw reisde zelf naar München af om de spelers te vertellen ze niet meer voorkomen in zijn plannen. "Emotioneel was het moeilijk. Die mannen zijn niet alleen als speler, maar ook als mens belangrijk voor me. Maar als trainer moet je keuzes maken, ook als ze niet leuk zijn. Je moet naar de toekomst kijken en daarom kies ik voor jonge spelers."

Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk in duel met de Duitse aanvaller Thomas Müller EPA

Duitsland speelt zondag 24 maart in de EK-kwalificatie tegen Oranje. Aanstaande woensdag staat er een oefenduel met Servië op het programma.

Löw riep drie debutanten op. De verdedigers Niklas Stark (Hertha BSC) en Lukas Klostermann (RB Leipzig) en middenvelder Maximilian Eggestein (Werder Bremen) melden zich komende week voor het eerst bij de selectie.

Lukas Klostermann AFP

Löw: "Er start een nieuwe cyclus en gezien de resultaten van vorig jaar zijn veranderingen noodzakelijk." 2018 was voor Löw, sinds 2006 al bondscoach, een jaar vol teleurstellingen.

Op het WK overleefde Duitsland de groepsfase niet en in de Nations League werd geen van de vier wedstrijden gewonnen, waardoor Duitsland degradeerde naar divisie twee van de nieuwe landencompetitie.

STER Reclame