De rechtbank in Rotterdam
NOS Nieuws

OM eist celstraf tegen vrouw die afreisde naar IS-gebied

Het Openbaar Ministerie wil dat een 30-jarige vrouw uit Uithoorn een jaar de cel in gaat, omdat ze in 2015 met haar man en jonge kind naar het strijdgebied van IS is gereisd. Ook eist het OM een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar en en proeftijd van 3 jaar.

De zaak diende vandaag bij de rechtbank in Rotterdam. Het OM verdenkt de vrouw van deelneming aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

De vrouw vertrok in 2015 om tegemoet te komen aan de wens van haar man om IS-strijder te worden. Ze zou hem hebben gesteund, de benodigde visa hebben geregeld en in het kalifaat voor het gezin hebben gezorgd.

Ook zou ze op Facebook het kalifaat hebben verheerlijkt en andere vrouwen hebben opgeroepen naar het kalifaat van Islamitische Staat te komen en te trouwen met een strijder. Ze kwam uiteindelijk datzelfde jaar, zonder haar man, weer terug naar Nederland. Wat er met haar man is gebeurd en of het kind bij haar is, is onbekend.

Niet bekend

Dat de Uithoornse naar IS-gebied was vertrokken, was niet bekend bij de Nederlandse overheid. Dat kwam pas maanden later aan het licht, waarna het strafrechtelijk onderzoek begon. De vrouw heeft zich tijdens de zitting beroepen op haar zwijgrecht.

De uitspraak is op 21 maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl