NOS Nieuws

Wekdienst 2/3: carnaval, campagnetijd en WK schaatsen

Goedemorgen! Carnaval is in volle gang en de landelijke partijleiders zijn op campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen. En in de Canadese stad Calgary begint het WK allround schaatsen.

Er is vandaag veel bewolking en er kan vooral in de middag wat lichte regen vallen. Het wordt zo'n 11 graden bij een matige tot vrij krachtig zuidwestenwind. Zondag regent het geruime tijd, maar regionaal zijn er wel flinke verschillen.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het carnavalsweekend is begonnen. De NOS gaat mee op pad met een van de weinige carnavalsprinsessen in Noord-Brabant.
  • De landelijke partijleiders gaan op campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen. Zo is VVD-leider Mark Rutte bij een producent van Delftse blauwe vaasjes in Putten en bezoekt PvdA-leider Lodewijk Asscher Wijk aan Zee.
  • Om 12.00 uur is een landelijk protest van de gele hesjes in Leeuwarden. De gemeente gaat uit van 500 demonstranten, de organisatie heeft dit getal doorgegeven.
  • Het is de eerste dag van het WK allround in Calgary. Vanaf 19.45 uur kun je live inschakelen op NPO 3, NOS.nl of de NOS-app om te kijken naar de 500 meter (mannen en vrouwen), de 3000 meter voor vrouwen en de 5000 meter bij de mannen.
  • In de eredivisie zijn vanavond drie duels: Heracles-Utrecht, Excelsior-PSV en Vitesse-NAC. De wedstrijden zijn te volgen in het liveblog op NOS.nl en de app.
  • En Dafne Schippers komt uit op de 60 meter bij het EK indooratletiek in Glasgow, ondanks dat ze eerder deze week van de trap is gevallen.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse president Trump vraagt China om alle importheffingen op landbouwproducten uit zijn land te schrappen. Zelf doet hij een handreiking door een geplande verhoging van de tarieven van 10 naar 25 procent niet door te laten gaan.

Sinds december praten de landen over een oplossing voor het handelsconflict. Trump twitterde zijn verzoek omdat er volgens hem schot zit in die gesprekken.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Veel Limburgse gemeentes hoog in Misdaadmeter: Het AD publiceert jaarlijks de ranglijst, waarin gekeken wordt naar de tien delicten die veel impact hebben op het veiligheidsgevoel, zoals inbraak, autodiefstal en overvallen.
  • Otters verdrinken in illegale visfuik: in natuurgebied De Wildwallen bij Lelystad zijn afgelopen dinsdag twee dode otters gevonden.
  • Arrestaties na opstootje bij executie VS: de zoon en kleinzoon van een Amerikaanse terdoodveroordeelde zijn gearresteerd nadat ze door het lint waren gegaan bij diens executie.
  • Geen zwarte schmink meer voor Brusselse 'noirauds': veel critici legden een verband met het koloniale verleden van België en wezen op de gruwelijkheden in Congo.
Een noiraud

En dan nog even dit:

In de buurt van Groningen vandaag en nog geen plannen? Het Nederlands Stripmuseum in die stad is vandaag gratis toegankelijk. Na vandaag wordt het museum namelijk gesloten. Eind dit jaar keert het museum terug in een nieuw jasje als Storyworld.

Bezoekers bekijken de collectie van het stripmuseum

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl