NOS NieuwsAangepast

Eén groot nationaal postbedrijf: PostNL neemt Sandd over

PostNL neemt concurrent Sandd over. Daarmee komt nagenoeg de hele postmarkt in handen van één partij: PostNL heeft nu 70 procent in handen, Sandd bijna de hele rest. PostNL-bestuursvoorzitter Herna Verhagen gaat het gecombineerde bedrijf leiden.

PostNL betaalt 130 miljoen euro voor Sandd. Het postmonopolie moet nog wel de goedkeuring krijgen van mededingings- en consumentenautoriteit ACM. PostNL wijst erop dat als de autoriteit de overname tegenhoudt, staatssecretaris Keijzer alsnog groen licht kan geven. Dit zou dan gebeuren op basis van het publieke belang.

De twee concurrerende postbedrijven kijken al bijna een jaar naar elkaar. Sandd opperde open te staan voor een fusie, PostNL vond dat ook de beste oplossing voor de problemen op de postmarkt. Die leende zich niet goed voor concurrentie en ging eraan kapot, volgens PostNL.

Goedkope zegels

In tegenstelling tot de pakkettenmarkt krimpt de geadresseerdepostmarkt elk jaar met 10 procent. Beide postbedrijven kampen met name met de kosten van de bezorging. PostNL heeft ondanks de krimpende postmarkt de wettelijke verplichting om vijf dagen per week post rond te brengen en brievenbussen te legen.

PostNL was bovendien enige tijd gedwongen om de post van Sandd te sorteren tegen een laag kostendekkend tarief. De rechter haalde hier overigens onlangs een streep door, waardoor Sandd meer zou moeten betalen. Ook werd Sandd gedwongen om postbezorgers een arbeidsovereenkomst te geven.

PostNL en Sandd vechten om contracten in de zakelijke postmarkt en beconcurreren elkaar met tarieven. Sandd kwam met een eigen goedkope postzegel, en PostNL zag zich elk jaar genoodzaakt de postzegelprijs te verhogen om de teruglopende omzet op te vangen.

Kostenbesparing

Het samengaan gaat een hoop schelen in de kosten. Verhagen verwacht een voordeel van 50 à 60 miljoen euro te halen uit de overname. "Na drie jaar, zo blijkt uit een eerste berekening. Maar er zijn eerst nog implementatiekosten om de netwerken daadwerkelijk te integreren."

De werknemers van Sandd die geen postbezorger zijn, daar heeft PostNL niks over gezegd.

Ger Deleij, FNV

Volgens Verhagen is het onduidelijk of de prijzen na de overname gaan stijgen. "Wij zullen op een reële wijze kijken naar welke verhogingen noodzakelijk zijn", zegt de topvrouw.

Werknemers

Sandd nam vorig jaar al Van Straaten Post over, zodat op de postmarkt feitelijk maar twee spelers overbleven. Bij Sandd werken nu 19.000 mensen, van wie 16.000 postbezorgers. PostNL heeft 38.000 werknemers. 18.000 van hen bezorgen de post.

PostNL laat weten dat postbezorgers, ook die van Sandd, niet hoeven te vrezen voor hun baan. FNV-bestuurder Ger Deleij is daar blij mee, maar hij heeft ook zorgen. "De vraag is nog wel onder welke voorwaarden dat is."

En er is nog een andere groep waar de vakbond bezorgd over is. "De werknemers van Sandd die geen postbezorger zijn, daar heeft PostNL niks over gezegd. Dat zijn de medewerkers van personeelszaken, de staf, het ondersteunende personeel. Dus daar gaan we nog over in gesprek."

De overname zorgt voor opgetogen beleggers. Het aandeel PostNL staat bijna 10 procent hoger op 2,48 euro.

Postbedrijven PostNL en Sandd

Postbedrijf Postbezorgers Postopbrengsten Postvolume
PostNL 18.000 1,7 miljard euro 1,8 miljard poststukken
Sandd 16.000 201 miljoen euro 720 miljoen poststukken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl