Rutten merkt 'hoog stressgehalte' bij Anderlecht

Rutten-effect bij Anderlecht?

Anderlecht speelde zondag in Brussel met 2-2 gelijk tegen regerend kampioen Club Brugge en daar kon coach Fred Rutten wel tevreden mee zijn. Voetballend vond hij de tegenstander beter. "Als je kijkt naar het wedstrijdbeeld kunnen we tevreden zijn", zegt Rutten. "Je ziet bij Club de automatismen die wij nog niet hebben."

"Dat heeft te maken met de situatie waarin Anderlecht zit", gaat Rutten verder. "Er spelen wat andere spelers in de basis en dat vraagt gewenning. Dat heeft tijd nodig, maar die tijd bestaat eigenlijk niet. Het is een moeilijke situatie."

Vallen en opstaan

Rutten werd in januari gepresenteerd als nieuwe trainer van Anderlecht met als doel de in verval geraakte Belgische topclub zo snel mogelijk terug te krijgen aan de top van het Belgische voetbal. Dat gaat tot nu met vallen en opstaan. Onder leiding van Rutten won Anderlecht in de competitie twee keer, werd twee keer verloren en eindigden twee duels in een gelijkspel.

Club Brugge kwam door Wesley Moraes op 0-1 en via twee goals van de Congolese aanvaller Yannick Bolasie boog Anderlecht de achterstand om in een 2-1 voorsprong. De laatste treffer van Bolasie viel in de 81ste minuut. Twee minuten later stond het 2-2 door een goal van Thibault Vlietinck.

Teleurstelling bij Fred Rutten

Met het gelijkspel tegen Club Brugge kwam Anderlecht op 42 punten uit 27 wedstrijden, met een straatlengte achterstand op koploper Genk. De Brusselaars, voor het laatst kampioen in 2017, bezetten de zesde plaats, een plek lager dan de positie waarop Rutten begon.

Plaatsing voor play-offs

Het is voor Rutten zaak in ieder geval die zesde plaats te behouden, want de eerste zes clubs plaatsen zich voor de play-offs 1, waarin om het kampioenschap wordt gestreden. KAA Gent heeft op de zevende plaats één punt minder.

"Je merkt aan alles dat het stressgehalte vrij hoog is", erkent de 56-jarige Rutten. "Vooral bij de mensen rondom het team. Dat probeer ik weg te nemen. Goede resultaten zijn het beste medicijn. Ik zal mijn uiterste best doen om te zorgen dat deze club in de play-offs 1 terechtkomt."