Rutten over Anderlecht: 'Zo snel mogelijk terug aan de top'

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rutten derde keus bij Anderlecht? 'Ben meestal geen eerste keus'
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Veel grote namen circuleerden de afgelopen tijd in Brussel als nieuwe oefenmeester van Anderlecht. Uiteindelijk presenteerde de in verval geraakte Belgische topclub maandag Fred Rutten (56) als nieuwe trainer. Aan hem de taak Anderlecht zo snel mogelijk terug te krijgen aan de top van het Belgische voetbal.

Excuses

"In het voetbal draait het om resultaten. De focus ligt dus direct op de eerste wedstrijd", aldus Rutten, die zich direct excuseerde de Franse taal nog niet machtig te zijn. En dat hij de media voorlopig in het Nederlands te woord zal staan.

Anderlecht staat momenteel vijfde in de Belgische competitie, op een straatlengte (veertien punten) van koploper Racing Genk.

RSC Anderlecht
@rscanderlecht
Fred Rutten nouveau coach principal du RSCA 👉https://t.co/rIO8hBBFVw Fred Rutten nieuwe hoofdcoach van #RSCA 👉 https://t.co/Stbq7ln8I0
4 maanden geleden

Zondag maakte Anderlecht al bekend met Rutten in zee te gaan. De Nederlander, die in november opstapte bij Maccabi Haifa en daarvoor werkzaam was bij onder andere Schalke 04, PSV, Vitesse en Feyenoord, neemt zijn vaste assistent Arno van Zwam mee naar Brussel. "Tegen Anderlecht zeg je geen nee. Ik ben vereerd dat ik voor deze prachtige club mag werken."

Derde keuze?

Dat Anderlecht in eerste instantie andere trainers benaderde, deed Rutten weinig. "Derde keuze? Daar denk ik niet aan. Meestal ben ik geen eerste keus. Ik ben weleens zesde keus geweest. Als je als eerste wordt genoemd, dan word je het vaak niet."

Anderlecht behoorde in het verleden tot de Europese top, maar de laatste jaren is de club flink weggezakt.

"Anderlecht is niet enkel in België, maar ook in Europa een grote club. Ik wil met de club zo snel mogelijk weer aan het front verschijnen. Ik zal mijn uiterste best doen om een team op het veld te krijgen dat met vertrouwen speelt", zei Rutten.

Fred Rutten is maandag aan de slag gegaan als hoofdtrainer van Anderlecht. De duur van het contract bleef bij zijn presentatie onduidelijk. Sportief directeur Michael Verschueren van Anderlecht: "Het is de bedoeling om met de nieuwe coach voor langere tijd door te gaan."

Rutten en Van Zwam hebben weinig tijd de zwalkende ploeg op het juiste spoor te krijgen. "Ik wil zo snel mogelijk mijn staf en spelersgroep leren kennen. We moeten de afstand tot de koploper snel zien te verkleinen", gaf Rutten aan voor vertrek met de selectie naar Spanje voor een trainingskamp.

Op 20 januari wacht Rutten, de zesde Nederlandse trainer in de historie van Anderlecht, de eerste competitiewedstrijd: uit tegen AA Gent.

STER Reclame