Deuren van cellen in het Pieter Baan Centrum
NOS Nieuws

'Minder kans op ontlopen tbs door nieuwe aanpak'

Het intensief observeren van verdachten die niet onderzocht willen worden, is zinvol en draagt bij aan het beschermen van de samenleving. Dat schrijft Minister Dekker aan de Tweede Kamer.

Aanleiding is een proef in het Pieter Baan Centrum, waarbij verdachten die weigeren zich te laten onderzoeken langdurig geobserveerd worden op een speciale afdeling. Onderzoekers konden zo vaker een stoornis vaststellen dan zonder die observatie. De komende jaren wordt de proef voortgezet, schrijft Dekker. De verwachting is dat er door intensieve observatie en het vaker vaststellen van een stoornis ook vaker terbeschikkingstelling (tbs) kan worden opgelegd.

Het kabinet wil meer verdachten tbs kunnen geven om de samenleving beter te beschermen. Tbs'ers gaan na hun behandeling minder vaak in de fout dan veroordeelden die alleen een gevangenisstraf hebben uitgezeten.

Maar als mensen weigeren zich te laten onderzoeken, kan tbs vaak niet worden opgelegd. "Het mag niet zo zijn dat iemand met een ernstige stoornis zijn behandeling ontloopt door niet mee te werken", zei minister Dekker eerder al, toen hij aankondigde meer maatregelen te willen nemen.

Het intensief observeren op de "speciale weigerafdeling" draagt bij aan een beter zicht op de stoornis van verdachten, blijkt uit de proef.

"De lessen van de weigerafdeling worden tevens toegepast op de overige afdelingen van het Pieter Baan Centrum", schrijft Dekker aan de Kamer.

De politiek wil al langer dat tbs vaker kan worden opgelegd. In de zaak van Michael P. die bekende Anne Faber te hebben gedood, denken partijen dat haar dood voorkomen had kunnen worden als P. in een eerdere strafzaak tbs had gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl