De haven van Hodeida wordt al lange tijd gebombardeerd
NOS Nieuws

Strijdende partijen Jemen trekken zich terug; hulp kan nu door

De Jemenitische regering en Houthi-rebellen zijn het eens geworden over de eerste fase van terugtrekking van hun troepen uit de belangrijkste havenstad Hodeida. Daardoor kunnen voedsel en medicijnen de noodlijdende bevolking bereiken.

Er is afgesproken dat de Houthi's zich behalve uit Hodeida ook terugtrekken uit de havens van twee andere plaatsen. De coalitietroepen die de regering steunen gaan op hun beurt weg uit de oostelijke buitenwijken van Hodeida. Wanneer de partijen daadwerkelijk weg zijn uit de afgesproken gebieden, is niet bekendgemaakt.

De gesprekken van dit weekend werden geleid door de Deense generaal Michael Lollesgaard. Hij moet toezien op het staakt-het-vuren. Lollesgaard verving begin deze maand de Nederlandse generaal Patrick Cammaert.

Hongersnood

De deal wordt gezien als opmaat naar het beëindigen van de oorlog die Jemen naar de rand van de hongersnood heeft geduwd. Op 18 december zijn de strijdende partijen al een wapenstilstand overeengekomen.

De wapenstilstand werd grotendeels gerespecteerd, maar toch werd er nog over en weer geschoten door de door Saudi-Arabië gesteunde regeringstroepen en sjiitische Houthi-rebellen.

Eerder maakten we deze uitlegvideo over het conflict in Jemen:

Het conflict in Jemen: hoe zit het?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl