Sportsupplementen met harddrugs te koop via Instagram en webshops

  • Nick Felix

    redacteur NOS op 3

  • Nick Felix

    redacteur NOS op 3

Ondanks een verbod zijn sportsupplementen met het verboden middel DMAA, een stof die lijkt op amfetamine, online gewoon te koop. Bijvoorbeeld in webshops en via Nederlandse sport-influencers op Instagram, blijkt uit onderzoek van NOS op 3 en masterstudenten van de Universiteit van Amsterdam.

Het aanbod bestaat uit verschillende poeders die je voor het sporten kunt gebruiken om extra energie te krijgen. Het grootste deel hiervan is legaal, maar op Instagram en in buitenlandse webshops zijn deze pre-workoutshakes ook te koop met verboden middelen erin.

NOS op 3 dook in de wereld van de pre-workoutshakes en zocht uit wat er allemaal in die poeders zit.

Aan de gewichten hangen is populair. Maar jezelf na een lange werkdag naar de sportschool slepen, is soms een opgave. Voor een extra boost kun je voor een banaan of een kop koffie gaan, maar er zijn ook poeders die een oppepper geven: pre-workoutshakes.

Dit soort middelen worden steeds vaker verkocht, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Euromonitor. Vooral jonge sporters nemen regelmatig een portie voor het trainen. "Het geeft me een extra boost als ik bijvoorbeeld een dag heb waarop ik niet zo veel zin heb om naar de sportschool te gaan", vertelt Frederik Tiquet.

De meeste van deze poeders zijn relatief onschuldig. Al waarschuwen artsen wel voor hoge doseringen. Er zit veel cafeïne in naast andere 'oppeppende' middelen als citruline en beta-alanine; stoffen waarvan niet wetenschappelijk is aangetoond dat ze ook echt werken.

"Maar er zitten vaak ook heel andere stoffen in poedermengsels", zegt Bastiaan Venhuis van het RIVM. Hij onderzoekt potten met sportsupplementen. "We komen van alles tegen. Soms kloppen de hoeveelheden van de werkzame stoffen die op de etiketten staan niet. Of er zit iets anders in dan er op het etiket staat, soms zelfs de verboden stof DMAA."

Afgeschreven geneesmiddelen

DMAA werd in 2012 verboden, nadat er in het buitenland sterfgevallen tijdens het sporten aan werden gekoppeld. Er is geen langetermijnonderzoek gedaan naar de bijeffecten van DMAA, maar uit voorzorg is het toen verboden.

De stof lijkt op amfetamine (speed). "Het is eigenlijk een afgeschreven geneesmiddel uit de jaren 30", legt Venhuis uit. "Het werd gebruikt tegen een verstopte neus, maar raakte uit de gratie doordat het bijeffecten had en er betere middelen op de markt kwamen."

Een hoge dosering DMAA kan leiden tot bijwerkingen als hartkloppingen, slapeloosheid en angstaanvallen. Het RIVM maakt zich zorgen om de verschillende stoffen die er in de poeders zitten. "Het is een soort kat-en-muisspel waarbij de makers steeds een ander stofje zoeken, wanneer het ene verboden wordt."

Deel artikel: