NOS Nieuws

'Amsterdamse huurmarkt slibt dicht door illegale onderhuur'

De Amsterdamse woningmarkt slibt dicht door illegale onderhuur. Jaarlijks komt nog maar zo'n 3 procent van alle woningen van woningcorporaties op de markt. Daardoor is de wachttijd voor een woning opgelopen tot 14 jaar.

Dat schrijft het FD dat samen met dataonderzoeker Decisive Facts onderzoek deed. Hoewel de drie grote woningcorporaties Ymere, Rochdale en Stadgenoot geen exacte cijfers hebben, bevestigen ze dat het gaat om vele duizenden woningen, vermoedelijk tussen de 18.000 en 36.000 van de in totaal 186.000 corporatiewoningen.

"Illegale onderhuur ontwricht en ondermijnt het hele corporatiestelsel", zegt Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties in de krant. Toch staat het onderwerp niet hoog op de politieke agenda. Daar gaat de aandacht vooral uit naar de vakantieverhuur via Airbnb, dat hier los van staat.

De nieuwe privacywet AVG maakt het tegelijkertijd lastiger om misbruik van sociale huurwoningen op te sporen.

De corporaties sturen inspecteurs op pad om woningen te controleren. Dat gebeurt vooral op basis van meldingen en voelt als dweilen met de kraan open. "We zijn als corporatie in het leven geroepen om woningen betaalbaar te maken voor de grote groep aan de onderkant", zegt Ymere-inspecteur Jolanda Roffelsen in de krant. "Gezinnen met bescheiden inkomens die er anders niet tussen komen. De agenten en leraren. En dat wordt ons steeds lastiger gemaakt, doordat mensen geld verdienen over onze rug."

Opsporen

Sinds kort hebben grote corporaties het digitaal opsporen van woonfraude zelf opgepakt. Zo werken ze bijvoorbeeld met scraping, het dagelijks bij elkaar schrapen van informatie op allerlei verhuursites.

Ook Decisive Facts werkt met scraping. Het op die manier in de gaten houden van één verhuursite voor kamers leverde ruim 4300 verdachte adressen op.

Volgens onderzoeker Peter de Reus van Decisive Facts brengt een corporatiewoning op de zwarte markt twee tot drie keer zijn sociale huurprijs op. En de omloopsnelheid is hoog. "Vaak zijn de advertenties na een paar dagen alweer verdwenen."

Geen boete

Wie een woning illegaal onderverhuurt kan in het uiterste geval die woning kwijtraken. Maar omdat het geen economisch delict is, volgt er geen boete. Woningcorporaties zelf hebben vaak wel een boeteclausule in het contract opgenomen en dreigen het financiële voordeel weer terug te eisen, maar rechters wijzen die claims lang niet altijd toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl