Blijdschap bij Susan Krumins

Titels voor Butter en Krumins bij NK 10 kilometer

Susan Krumins en Michel Butter hebben in Schoorl de nationale titel op de 10 kilometer op de weg veroverd. De strijd om de Nederlandse titels maakte onderdeel uit van de internationale Groet uit Schoorl Run. Bij de mannen won de Belg Bashir Abdi de race, bij de vrouwen was de Zweedse Meraf Bahta de beste.

Krumins, afgelopen zomer goed voor zilver bij de EK atletiek op de 10.000 meter, gold bij de vrouwen als grote favoriete voor de titel en maakte die rol helemaal waar. Kim Dillen moest als nummer twee van de NK 2 minuten en 39 seconden toegeven. De bij de senioren debuterende Jasmijn Lau veroverde brons.

Krumins legde het in duel met de Zweedse Bahta af in de strijd om de dagzege. Bahta won de race in 31 minuten en 9 seconden, net voor Krumins.

Enkele dagen voor de NK was Krumins teruggekeerd van een vijf weken durend trainingskamp in Australië. "Sommige dagen was het tussen 40 en 45 graden, dus het was best wel extreem", zei ze. "Maar ik denk wel een hele goeie oefening voor Doha (WK atletiek 28 september-6 oktober, red.) en Tokio (Olympische Spelen 20202, red.)."

Atlete Krumins heeft zichzelf gehard in de Australische hitte

Vijfde titel Butter

Butter haalde in Schoorl voor de vijfde keer de nationale titel binnen. De Castricummer was vorig jaar ook de sterkste Nederlander in Schoorl. Butter had een versnelling op een kilometer van de streep nodig om Bart van Nunen en Stan Niesten in de strijd om de nationale titel kwijt te raken. Van Nunen eindigde als tweede, Niesten als derde.

Belgen heersen

Butter miste net het podium in de internationale wedstrijd. Hij finishte als vierde overall. De Belg Abdi was in 28.07 de snelste, een parcoursrecord. Abdi nam na een kilometer al de leiding en stond die niet meer af.

Hij werd in de uitslag gevolgd door zijn landgenoot Koen Naert, de Europese kampioen op de marathon. Die gaf een halve minuut toe. De derde plaats was voor de Marokkaan Yakoub Labquira, die met 28.52 Butter net achter zich hield.