Krumins baalt na vierde plaats, maar is blij met teamgoud bij EK cross Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Susan Krumins heeft bij de Europese crosskampioenschappen bij Tilburg een prachtig atletiekjaar niet kunnen bekronen met een medaille. De Nederlandse atlete, die eerder dit jaar zilver op de 10.000 meter bij de EK baan in Berlijn veroverde, finishte als vierde.

De titel ging voor de derde keer op rij naar de Turkse Yasemin Can. Zilver was voor de Zwitserse Fabienne Schlumpf, brons ging naar de Noorse de Noorse Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Nederland veroverde door de resultaten van Krumins, Jip Vastenburg (vijfde) en Maureen Koster (elfde) wel goud in het landenklassement.

Krumins: 'Het was goud of niks en het werd niks' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Krumins was zondag de kopvrouw van de Nederlandse vrouwenploeg. Die rol kreeg ze noodgedwongen op haar schouders na de afmelding van Sifan Hassan. De Europese kampioene cross van 2015 kampte met een virusinfectie en moest verstek laten gaan op het modderige festivalterrein van Safaripark Beekse Bergen.

Snel op kop

Krumins meldde zich na de start direct aan het front. Dat gold ook voor de Turkse titelverdedigster Can en de Zwitserse Schlumpf, die twee weken eerder op hetzelfde maar toen droge parkoers de Warandeloop won.

Uitslagen EK cross, vrouwen, 8.300 meter

Atlete Tijd
1. Yasemin Can (Tur) 26.05
2. Fabienne Schlumpf (Zwi) 26.06
3. Karoline Bjerkeli Grøvdal (Noo) 26.07
4. Susan Krumins (Ned) 26.16
5. Jip Vastenburg (Ned) 26.45
6. Elena Burkhard (Dui) 26.53
11. Maureen Koster (Ned) 27.08
21. Julia van Velthoven (Ned) 27.30
68. Jill Holterman (Ned) 29.39

Can nam al vroeg in de race het initiatief. De geboren Keniaanse liep al vrij snel weg van de concurrentie. Krumins, Schlumpf en de Noorse Karoline Bjerkeli Grøvdal volgden op afstand. Maureen Koster en Jip Vastenburg handhaafden zich in de top-10, waardoor de Nederlandse ploeg goed op koers lag voor goud in het teamklassement.

Spannende strijd om medailles

Schlumpf bleek echter over veel inhoud te beschikken. De Zwitserse dichtte het gat met Can en nam zelfs de koppositie over. Achter het duel om goud vocht Krumins een tweestrijd om brons uit met Grøvdal.

In de slotronde sloeg Can toe. De titelverdedigster nam een paar meter voorsprong op Schlumpf en hield die positie vast. Daarachter was een tempoversnelling van Grøvdal te machtig voor Krumins. Die baalde flink. "Ik ging voor een medaille", zei ze. "Ik cross niet veel, maar ben wel in vorm. Dit is een zware teleurstelling."

STER reclame