'Een derde van ijskappen Himalaya smelt zeker af'
Aan het eind van deze eeuw zal zeker een derde van het gletsjerijs van de Hindoekoesj- en Himalaya-bergketens verdwenen zijn, zelfs als de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graad. Dat staat in een studie van het International Centre for Integrated Mountain Development.
Het verdwijnen van de gletsjers zal ernstige gevolgen hebben voor de bijna 2 miljard mensen die afhankelijk zijn van het water uit rivieren die door deze gletsjers worden gevoed. "Dit is een klimaatcrisis waar je nog niet over hebt gehoord", zegt de Nederlandse onderzoeksleider Flip Wester in Britse media.
"Zelfs als we de klimaatverandering heel ambitieus bestrijden, verliezen we een derde van de gletsjers", zegt Wester. "Dat was voor ons een schokkende ontdekking."
Beide bergketens liggen in Centraal-Azië. Samen strekken ze zich uit over acht landen: Afghanistan, Pakistan, China, India, Nepal, Bhutan, Bangladesh en Myanmar.
Tot 2050 zullen rivieren in deze landen meer water afvoeren, wat risico's als overstromingen met zich meebrengt. Na 2060 voeren de rivieren juist minder af. Dat zal de boeren treffen die voor het verbouwen van gewassen afhankelijk zijn van rivieren als de Jangtsekiang, de Mekong, de Indus en de Ganges. Ook de productie van energie uit waterkrachtcentrales zal eronder lijden.
Als de opwarming groter is dan de 1,5 graad die in het klimaatakkoord van Parijs als doel is vastgelegd, kan zelfs twee derde van het gletsjerijs van de twee bergketens afsmelten. "Dat is wat mij het meeste zorgen baart", zegt Wester.