Van 'onacceptabel' tot alle begrip: Kamer verdeeld over scholenoproep
Verbazing en boosheid maar ook steun en begrip in de Tweede Kamer om een oproep van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en CNV Schoolleiders aan scholen om zieke docenten niet te vervangen. Volgens verenigingen staan schoolleiders onder grote druk en kunnen ze door het niet vervangen van docenten een signaal afgeven aan politiek en samenleving.
Maar dat signaal wordt niet door iedereen als positief ervaren.
"Onverantwoord en onacceptabel om kinderen bewust onderwijs te onthouden", zegt CDA-Kamerlid Rog, die het moreel gezien "onhoudbaar" noemt. Volgens Rog druist de oproep tegen het recht in dat kinderen hebben om onderwijs te genieten. "Ik kan mij niet voorstellen dat schoolleiders gehoor geven aan deze absurde oproep".
"Elk kind dat naar huis moet is er één teveel", zegt PvdA-Kamerlid van den Hul. "Echt een rare actie", vindt PVV- Kamerlid Beertema. "Ouders, regering, Tweede Kamer, iedereen weet al dat er een systeemcrisis is in het onderwijs. Wat is dan de boodschap aan de getroffen ouders?"
Begrip voor de oproep
De VVD en D66 begrijpen dat het niet eenvoudig is voor de schoolleiders, zeker niet in deze tijden van griep. "Maar je zult toch eerst moeten kijken of vervanging mogelijk is", aldus Kamerlid Heerema.
GroenLinks en SP hebben juist begrip voor de oproep. "Er is echt iets aan de hand", zegt Kamerlid Westerveld (GL).
"Volkomen gelijk hebben ze", vindt SP-Kamerlid Kwint. "Nu al blijkt dat vervanging nauwelijks lukt. Het ziekteverzuim is torenhoog en het kabinet is druk bezig met allerlei overlegtafels terwijl het probleem zonneklaar is: er zijn gewoon te weinig leraren."
Minister Slob wil niet inhoudelijk op de oproep van CNV en ALV reageren. Hij laat weten te begrijpen dat het "vervangen van leraren een zware taak voor schoolleiders is, zeker nu er griep heerst."
"Als het echt niet lukt om een oplossing te vinden is het naar huis sturen van leerlingen een laatste optie", aldus de minister.
Er is niet even een makkelijke oplossing met een toverlamp.
SP en GroenLinks vinden de aanpak van de coalitie voor het lerarentekort niet genoeg. "Alle onderzoeken wijzen uit dat mensen het onderwijs verlaten, of er door werkdruk en salaris niet voor kiezen. Zolang je daar geen grotere stappen maakt los je dit probleem niet op", zegt Kwint.
"De problemen zijn nog niet voldoende geland in Den Haag", zegt Westerveld. Zij vindt dat er meer geld bij moet.
Volgens coalitiepartijen VVD en CDA wordt er wel aan het oplossen van het tekort gewerkt. "Er komt volgend jaar nog extra geld bij om de werkdruk te bestrijden en we doen er veel aan om nieuwe docenten op te leiden. Probleem is dat je ze niet in een paar weken tijd hebt opgeleid. Er is geen oplossing met nu een enorme draai aan de toverlamp", zegt Heerema (VVD).
D66-Kamerlid Van Meenen vindt dat schoolleiders meer zeggenschap moeten krijgen over het budget voor scholen. Hij zegt dat er al veel geld naar de scholen gaat. Het probleem is volgens hem dat niet de schoolleiders, maar de besturen de financiën beheren.
De PvdA wil een debat over de kwestie en gaat dat morgen aanvragen.