NOS NieuwsAangepast

Prijsvechter Ryanair heeft zelf last van goedkope vliegtickets en draait verlies

Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar 20 miljoen euro verlies gedraaid. De Ierse prijsvechter veroverde de vliegmarkt met goedkope tickets, maar zegt nu juist last te hebben van de lage prijzen. Over het hele jaar verloor het bedrijf ook veel geld door stakingen.

In dezelfde periode van 2017 maakte Ryanair nog ruim 105 miljoen euro winst. Sindsdien zijn de ticketprijzen 6 procent gedaald naar gemiddeld minder dan 30 euro. "Hoewel het verlies een teleurstelling was, is het geruststellend dat dit helemaal te wijten is aan goedkopere tickets. Onze klanten genieten daardoor van lage prijzen en dat is goed voor onze huidige en toekomstige groei", zegt topman Michael O'Leary.

Het aantal passagiers was in het laatste kwartaal 8 procent hoger dan een jaar eerder. De Ierse luchtvaartmaatschappij verwacht dat de vliegtickets voorlopig goedkoop blijven.

Lege stoelen

Luchtvaarteconoom Hans Heerkens van de Universiteit Twente vindt het opvallend dat een prijsvechter als Ryanair zegt last te hebben van goedkope tickets. "Ze hebben ofwel de ticketprijzen niet goed ingeschat, maar dat lijkt onwaarschijnlijk omdat die prijzen van minuut tot minuut worden aangepast. Of ze hebben zich gek laten maken uit angst voor lege stoelen en de prijzen daarom te veel verlaagd."

Vanwege de goedkope tickets waarschuwde Ryanair twee weken geleden al dat de winst over het hele jaar lager zal worden. In oktober was er ook al een winstwaarschuwing. Toen zei het bedrijf dat de onrust onder het personeel en stakingen leidden tot veel annuleringen, kosten en minder passagiers.

Vorig jaar voerden piloten en cabinepersoneel van Ryanair in meerdere landen actie. Ze klagen over lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. Nederlands personeel is boos omdat de luchtvaartmaatschappij Eindhoven heeft geschrapt als basis.

Kwetsbaar

Luchtvaarteconoom Heerkens denkt dat de stakingen het bedrijf op meerdere manieren hebben geraakt. "Dure vliegtuigen bleven aan de grond staan, gedupeerde passagiers kregen vergoedingen en het bedrijf moest het personeel tegemoetkomen. Ook leken de boekingen in het najaar en rond kerst tegen te vallen, waardoor de prijzen misschien extra zijn gezakt en dan daalt de opbrengst."

Het is Ryanair wel gelukt om de vliegtuigen goed gevuld te houden. De beladingsgraad was 96 procent, net als een jaar eerder.

Volgens Heerkens is Ryanair kwetsbaar, omdat het bedrijf maar één sterk punt heeft: de lage prijs. "Easyjet vinden passagiers comfortabeler dus die onderscheiden zich daarin ten opzichte van Ryanair."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl