'Morgen drinken we champagne, want ons kind wordt eindelijk erkend'
Carmen Dorlo
redacteur Online
Carmen Dorlo
redacteur Online
"Meer dan veertig weken zat ze in mijn buik. We noemden haar Jolie. Ze werd levenloos geboren, maar ze was af. Alles zat erop en eraan. Voor ons bestaat ze, maar voor de overheid niet. We kregen geen geboorteakte."
Natasja Geyteman verloor 11,5 jaar geleden haar dochtertje, en kreeg een 'akte van een levenloos geboren kind'. Haar kind werd niet geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Daar was ze het niet mee eens, dus begon ze haar missie om dit te veranderen. Dat lukte. Vanaf morgen kunnen alle levenloos geboren kinderen worden geregistreerd, ook met terugwerkende kracht, en daar zijn veel gezinnen blij mee.
"Dit is de afronding van een jarenlange inzet om iets voor elkaar te krijgen. Ik heb het niet alleen voor mij gedaan, maar ook voor heel veel andere ouders", zegt Geyteman. "Met die gezinnen heb ik ook contact en het doet me veel om te merken hoe enthousiast iedereen is."
Vanaf morgen 09.00 uur kunnen ouders hun levenloos geboren kind bij de Basisregistratie Personen (BRP) bij hun woongemeente registreren. Op een Facebookpagina voor ouders die in dezelfde situatie zitten als Geyteman worden veel foto's gedeeld van agenda's.
'Gemeentehuis, Eva inschrijven om 10.00 uur' staat in een agenda. Met daaronder: 'Champagne drinken om 10.30 uur!' Op een andere foto van een agenda staat: 'Pietje bijschrijven in ons BRP. Ons gezin op papier ook compleet.'
'Nora inschrijven', 'Silke bijschrijven in BRP', 'Jitse inschrijven'. Indrukwekkend, zegt Geyteman. "Dat maakt de situatie nog specialer: naast dat ik mijn eigen kind eindelijk ga registreren, gaan al die andere gezinnen morgen ook naar het gemeenteloket om dat te doen."
Ook Armand Meertens gaat meteen om 09.00 uur naar het gemeenteloket in Nuth. "Toen bekend werd dat dit beleid zou worden aangepast, heb ik meteen een aantekening in mijn agenda gemaakt en verlof genomen."
Meertens' zoon Pieter werd in juli 1995 levenloos geboren, na 32 weken zwangerschap. "Het was een afschuwelijke bevalling, we wisten al dat hij dood was. Daarna hebben we hem begraven, maar het voelde nooit afgesloten."
Geyteman wilde dat haar geschiedenis klopte, vertelt ze. "Als ik nu inlog op MijnOverheid.nl staat daar dat ik twee kinderen heb gekregen, terwijl ik drie kinderen op de wereld heb gezet. Mijn geschiedenis zou zo niet kloppen. Ik wilde dat als wij er niet meer zijn dat zij ook terug te vinden is als onderdeel van ons gezin."
Dat zat ook Meertens dwars. "Ik word ermee geconfronteerd bij de kleinste dingen. Als ik bijvoorbeeld een sollicitatiebrief stuur, zeg ik dan dat ik twee of drie kinderen heb? Voor mij voelde het altijd al alsof ik naast mijn twee dochters ook een zoon had, maar het was nog niet officieel."
Daarom is het inschrijven bij het BPR zo belangrijk voor beiden. In 2015 begon Geyteman een petitie, die werd uiteindelijk 82.000 keer ondertekend.
De petitie werd overhandigd aan (toenmalig) minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. "De minister zei meteen: je hebt gelijk, dit moet veranderd worden," vertelt Geyteman. "Ook de Tweede en de Eerste Kamer waren het unaniem met elkaar eens. Dat zegt eigenlijk alles: bij veel onderwerpen staan politici lijnrecht tegenover elkaar en nu was er saamhorigheid."
Het bestaan van Jolie vieren
Morgen is het dan eindelijk zover. "Het wordt echt een mooie dag. Het cirkeltje is nu rond", zegt Meertens. Na de registratie gaat zijn gezin naar het graf van Pieter en daarna uiteten.
Geyteman heeft een taart laten maken. "Die eten we na de inschrijving met ons gezin. Dan vieren we het bestaan van Jolie. Want voor ons bestaat ze. En straks voor de overheid ook. Niet alleen zij, maar ook heel veel andere kinderen. Dat raakt me gewoon heel erg. Ik ben hier zo dankbaar voor."