ANP
NOS Nieuws

'Heel pijnlijk als je doodgeboren kind niet wordt erkend'

"Ons doodgeboren dochtertje hoort er voor ons gewoon bij", zegt Natasja Geyteman. Haar kind overleed acht jaar geleden voor de geboorte. Zij ontving echter nooit een geboorteakte. "We gaan vaak naar haar graf en vieren ieder jaar haar verjaardag. Dan is het heel pijnlijk dat ze niet in de registers te vinden is."

Het is wettelijk bepaald dat ouders van wie het kind voor de geboorte overlijdt, alleen een 'akte van een levenloos geboren kind' krijgen. Onbegrijpelijk, vindt Geyteman. Zij gaat deze week samen met Jeannette Rietberg in gesprek met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. De twee vrouwen bieden de minister dan een petitie aan.

Plasterk moet er volgens hen voor zorgen dat ook doodgeboren kinderen in de Basisregistratie Personen (BRP) worden ingeschreven. Dan worden kinderen die dood ter wereld komen pas echt erkend, zegt Geyteman. "Ik was veertig weken zwanger en ik heb een voldragen dochter op de wereld gezet. Waarom wordt zo'n kind ontkend?"

Ik wil mijn twee andere kinderen graag meegeven dat ze nog een zusje hebben gehad.

Natasja Geyteman, initiatiefnemer petitie

Haar initiatief kreeg massale steun: bijna 81.000 mensen ondertekenden de petitie. "Niemand snapt deze regels", vertelt Geyteman. "Minister Plasterk heeft gezegd dat doodgeboren kinderen niet thuis horen in de BRP, maar wij trekken dat in twijfel."

"Kinderen die kort na de geboorte overlijden, krijgen een geboorteakte", zegt zij. "Wij vinden dat kinderen die voor de geboorte sterven die ook moeten krijgen." Haar plan krijgt politieke steun. PvdA en D66 schaarden zich achter het voorstel van Geyteman en Rietberg.

Eerder vroeg ook Het Parool-columniste Roos Schlikker aandacht voor dit probleem. Ook zij kreeg een doodgeboren kindje en wilde meer dan alleen een 'akte van een levenloos geboren kind'. Volgens Schlikker biedt de wettelijke erkenning van hun dode baby ouders veel steun.

Geyteman is het daar mee eens. Zij vindt dat haar doodgeboren kind zowel een geboorte- als een overlijdensakte verdient. "Als moeder weet je wie er bij je gezin hoort. Ons dochtertje is niet meer bij ons. Toch wil ik mijn twee andere kinderen graag meegeven dat ze nog een zusje hebben gehad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl