NOS NieuwsAangepast

Eerste reacties op akkoord kinderpardon positief, maar ook kritiek

Organisaties die zich ingezet hebben voor verruiming van het kinderpardon reageren positief op het akkoord dat de coalitiepartijen in Den Haag hebben bereikt. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kwamen overeen dat zo'n 90 procent van de nu in Nederland gewortelde kinderen hier mag blijven. Omdat de ouders dan ook niet meer kunnen worden uitgezet, zal het totaal uitkomen op 1300 kinderen en volwassenen.

Defence for Children spreekt van een grote doorbraak. "Natuurlijk hebben we nog wel wat vragen", zegt juriste Martine Goeman. "Hoe gaat er bijvoorbeeld bepaald worden welke kinderen er wel en welke er niet onder vallen? Maar voor nu klinkt het heel positief. Wij zien dagelijks de stress bij de kinderen, ze verdienen dit."

Ook programmamaker Tim Hofman, die het kinderpardon opnieuw op de agenda zette, is blij met het akkoord. "Een pardon voor zo'n 630 kinderen is heel goed nieuws", zei hij tegen persbureau ANP. "Maar ik geloof het eigenlijk pas als Nemr met een verblijfsvergunning in zijn handen staat." Hofman maakte een documentaire over het Iraakse jongetje Nemr, dat ook met uitzetting wordt bedreigd.

Nemr reageerde met een filmpje:

Hofman vindt het belangrijk dat er ook meer geld is vrijgemaakt voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Procedures kunnen dan sneller en zorgvuldiger worden afgerond.

VluchtelingenWerk Nederland spreekt van "een prachtig akkoord voor de kinderen". Maar de organisatie spreekt van een "bittere pil" voor vluchtelingen die uit oorlogsgebieden naar Nederland zouden komen. Dat worden er jaarlijks 250 minder.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR deelt die kritiek, blijkt uit een tweet.

Inlia

Ook de kerkelijke organisatie voor hulp aan asielzoekers Inlia is blij met het akkoord, maar ook directeur John van Tilborg heeft nog vragen. Zo wil hij weten of het criterium blijft gelden dat uitgeprocedeerde asielzoekers hadden moeten meewerken aan hun uitzetting en wat daaronder wordt verstaan.

"Als je niet hebt meegewerkt als je bij de rechter in beroep bent gegaan, zou dat raar zijn. Want je hebt in Nederland het recht om naar de rechter te stappen", aldus Van Tilborg. Hij had liever gezien dat de hele groep een verblijfsstatus krijgt.

Verder is Van Tilborg het er niet mee eens dat de toelating van deze kinderen en hun familie ten koste zal gaan van vluchtelingen. Er is namelijk afgesproken dat Nederland minder vluchtelingen van de VN-organisatie UNHCR zal opnemen: 500 in plaats van de eerder bepaalde 750. "Deze mensen hebben net zo goed recht op hulp en bescherming", zegt Van Tilborg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl