'Defensie wist van de problemen met de burnpits in Afghanistan'
Minister Bijleveld van Defensie zei vorige week dat haar ministerie geen klachten kent van militairen die gezondheidsproblemen hadden door burnpits (brandende afvalhopen) in Afghanistan. Dat klopt niet, stelt het Dagblad van het Noorden.
De krant zegt dat het bewijs in handen heeft dat een aantal militairen zich wel degelijk met klachten heeft gemeld. Ook beschikt de krant naar eigen zeggen over correspondentie met Defensie waarin de blootstelling aan giftige stoffen door burnpits wordt erkend en waarin ook de relatie met medische aandoeningen wordt gelegd.
Uruzgan
Deze burnpits zijn brandende afvalhopen. Daarop werd onder meer medisch afval en werkmateriaal verbrand op de militaire basis die Nederland had in Uruzgan in Afghanistan.
De krant citeert uit een van de meldingen. "Cliënt is van mening dat Defensie aansprakelijk is voor de gezondheidsschade die hij heeft opgelopen ten gevolge van blootstelling aan giftige stoffen uit de verbrandingsovens op de luchtmachtbasis Kandahar, in de periode dat hij naar Afghanistan uitgezonden is geweest."
Standaardformulier
Volgens het Dagblad van het Noorden gebruikte Defensie zelfs standaardformulieren voor de registratie. Zo'n formulier had als titel 'Personeelsregistratieformulier blootstelling vrijkomende stoffen locatie burnpit, Kandahar Air Field, Afghanistan'.
Minister Bijleveld blijft erbij dat haar geen meldingen bekend zijn. Het document waar in de krant over wordt gepraat is volgens haar een formulier uit het personeelsdossier waar je "alleen algemeenheden uit kunt halen". Zij beschouwt dat niet als een melding.
Bijleveld zei wel dat ze nog eens serieus gaat kijken of er toch meldingen zijn en ze herhaalde dat mensen met klachten zich alsnog kunnen melden. Ze voegde eraan toe dat ze het serieus neemt als er mogelijk iets met het personeel aan de hand is.
Vorige week werd bekend dat tientallen Nederlandse militairen denken dat ze tijdens hun uitzending in Afghanistan kanker hebben gekregen door burnpits. Ze hadden zich gemeld bij jurist Ferre van de Nadort, die onderzoek naar de burnpits in Kamp Holland heeft gedaan. Kamp Holland was van juli 2006 tot en met juli 2010 een Nederlandse legerbasis in de Afghaanse provincie Uruzgan.