NOS Nieuws

Hertenvlees Oostvaardersplassen uitverkocht, deel naar voedselbank

Staatsbosbeheer geeft een deel van het vlees van de afgeschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen aan de voedselbank. Het vlees wordt verdeeld over 8000 pakketjes van 250 gram.

Staatsbosbeheer begon in december met het afschieten van ruim 1800 edelherten in het natuurgebied. De populatie is te groot geworden. Een deel van de afgeschoten herten wordt niet voor consumptie gebruikt, maar blijft achter als voedsel voor andere dieren.

Het afschieten van de herten gaat minder snel dan de bedoeling was. Om de achterstand in te lopen, gaat Staatsbosbeheer nu op meer dagen en tijdstippen jagen. Het schieten gaat door tot 1 april en daarna weer in september.

Restaurants en poeliers

De afgeschoten edelherten die geschikt zijn voor consumptie worden ontdaan van ingewanden en opgeslagen in een koelcel die speciaal in het natuurgebied is gezet. Een groothandel haalt de dieren vervolgens op en verwerkt het vlees verder.

"De rechter heeft besloten dat de herten mochten worden afgeschoten. We zouden het heel erg vinden als we langs de zijlijn zouden blijven staan en de dieren worden weggegooid. Wij hebben een bedrijf die het beschikbaar voor consumptie kan maken", legt de eigenaar van de groothandel uit.

Staatsbosbeheer wil graag dat het vlees voor iedereen beschikbaar is en heeft daarom besloten om een deel aan de voedselbank te geven. Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer moesten ze bij de voedselbank wel even nadenken over het aanbod. "Een groot deel van de klanten van de voedselbank heeft nooit hert gegeten. Maar als duidelijk zou worden uitgelegd hoe je het klaar moet maken, vonden ze het toch wel interessant."

Het geld dat de groothandel voor de herten betaalt, wordt volgens Staatsbosbeheer weer geïnvesteerd in de Oostvaardersplassen. Het vlees gaat ook naar restaurants en poeliers. Consumenten konden het vlees kopen via een speciale site, maar inmiddels is alles uitverkocht.

Kijk hier hoe de afgeschoten dieren vanuit het koelhuis, via de verwerker, uiteindelijk in de keuken terechtkomen:

"Ik zou het niet over mijn hart verkrijgen als we dit vlees niet gebruiken"

Berend te Voortwis van de website is blij met de verkoop van het vlees. "We hebben het in Nederland vaak over het voorkomen van voedselverspilling. Wij vinden het zinvol om het vlees, dat anders naar het destructiebedrijf gaat, voor consumptie aan te bieden. Het is vlees van zeer hoge kwaliteit."

In Nederland is er al ervaring met het schieten en verwerken van herten. De meeste komen van de Veluwe en uit de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl