Coaches Dieter Hecking en Peter Bosz groeten elkaar voor aanvang van de wedstrijd Bayer Leverkusen - Borussia Möchengladbach
NOS VoetbalAangepast

Leverkusen? Een 'echt fijne club', met applaus na een nederlaag

De eerste wedstrijd onder Peter Bosz was net afgelopen en er klonk applaus in de kleedkamer van Bayer Leverkusen. Terwijl er zaterdagmiddag na negentig minuten tegen Borussia Mönchengladbach toch echt 0-1 op het scorebord stond in de eigen BayArena.

"Het applaus? Ze doen dat hier altijd", legt Bosz uit na zijn debuut op de bank bij Leverkusen.

De 55-jarige Nederlander staat net dertien dagen aan het roer bij een van de grootste clubs in Duitsland. Zijn eerste bevindingen? "Een echt fijne club."

Leverkusen? Een echt fijne club, met zelfs applaus na een nederlaag

Het is zijn tweede avontuur in de Bundesliga, na de mislukte periode vorig seizoen bij Borussia Dortmund, waar hij aan de kant werd gezet na 187 dagen. En hij had zich een betere start gewenst dan een thuisnederlaag. "Ja, jammer. Ik denk dat er meer in gezeten had vandaag."

Leverkusen vertoonde al wel tekenen van het voetbal dat Bosz altijd voor ogen heeft: de tegenstander onder druk zetten met aanvallend voetbal. 'Angriffs-Fußball', zoals ze het in Duitsland ook wel noemen.

Er waren kansen genoeg om te scoren. "Alleen, in het voetbal gaat het erom, dat je de bal er ook inschiet", verzuchtte Bosz.

Peter Bosz en Rudi Völler bij de presentatie van Bosz als nieuwe trainer van Bayer Leverkusen

"Goed gespeeld, veel kansen gecreëerd"

'Sportdirektor' Rudi Völler, zei na afloop tevreden te zijn. "We hebben goed gespeeld, veel kansen gecreëerd. We moeten er alleen ook één inschieten", aldus de man die daar wel enige ervaring mee heeft.

Gezien het vertoonde spel heeft Bosz er vertrouwen in dat hij zijn filosofie volledig kan overbrengen op het team. "Ze hebben met een trainer gewerkt die eigenlijk, wat de hoge pressing betreft, ook eenzelfde speelwijze hanteerde. Alleen wil ik ook nog van achteruit voetballen en opbouwen. En dat is iets, dat heb je vandaag wel gezien, dat moet beter kunnen."

Rudi Völler

Bosz vindt onder meer dat spelers als Kai Havertz en Charles Aránguiz sneller bediend moeten worden. "We hebben hele goede spelers op het middenveld staan en die moeten we zo snel mogelijk aan de bal brengen."

De trainer wil liever niet reppen van een valse start bij de nummer tien van de Bundesliga. "Je begint liever met een overwinning, dat is logisch. We zijn in de achtervolging. En dan moet je inlopen, niet verder schade oplopen. Dus in die zin zou je het een valse start kunnen noemen. Maar er zijn nog zestien wedstrijden te gaan en veel punten te behalen."

Zoals Völler al concludeerde: "Je hebt tijd nodig in het voetbal. En ook een beetje geluk soms."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl