Anderlecht. Een club die qua palmares thuishoort in de eregalerij van het voetbal. Een naam die weemoed oproept naar de tijd van Paul van Himst, van Jan Mulder en van Rob Rensenbrink. Het grote Anderlecht, de trots van België.
Dat was toen. Tegenwoordig is Anderlecht de nummer vijf van België, met nu al veertien punten achterstand op koploper KRC Genk.
"Van alle waarnemers in de voetbalmedia gelooft niemand dat Anderlecht nog kandidaat is voor de titel", zegt VRT-commentator Peter Vandenbempt. "Zelfs de tweede of derde plaats wordt heel moeilijk. Het is aan Fred Rutten om iets van de glans terug te geven. Maar Anderlecht is en blijft wel de moeilijkste club van België."
'Een heel aanwezige voorzitter'
Anderhalf jaar geleden werd Anderlecht overgenomen door Marc Coucke. De bijna 54-jarige Gentenaar begon in zijn studietijd met de verkoop van zelfgemaakte shampoo aan apotheken en bouwde dat uit tot het miljardenconcern Omega Pharma.
"Marc Coucke is een heel aanwezige voorzitter", stelt Vandenbempt met gevoel voor eufemisme. "Hij heeft de hele boel overhoop gehaald bij Anderlecht. Hij wilde de oude cultuur van de statige voorzitter Van den Stock opschudden en heeft veel medewerkers vervangen. Je zou kunnen zeggen dat Anderlecht een club in transitie is."
Naamsbekendheid verwierf Coucke door jarenlang de grootste Belgische wielerploegen te sponsoren, maar een echte BV (Bekende Vlaming) werd hij met zijn vele televisieoptredens.
Zo zat hij in de jury van het televisieprogramma De Bedenkers, waar gewone mensen hun uitvindingen mochten presenteren, speelde hij - verkleed als banaan, hamburger en druiventros - een rol in De Slimste Mens en werd hij winnaar van het kookprogramma Masterchef.
In augustus 2013 hing de miljonair de fiets aan de wilgen en stapte hij over naar de enige sport die het wielrennen qua populariteit naar de kroon kan steken in België: voetbal.
Oostende in de vaart der volkeren
Het net gepromoveerde KV Oostende vormde hij om van degradatiekandidaat naar een club die de finale van de beker haalde en Europees voetbal speelde.
"Om van Oostende een goede ploeg te maken, is niet zo moeilijk", countert Vandenbempt. "Zij trokken goede spelers aan, die al een zekere naam hadden gemaakt in het Belgische voetbal en vaak met revanchegevoelens speelden. Het project-Oostende heeft Coucke veel geld gekost. Dat maakt in de middenmoot veel verschil."
Vier jaar later verraste Coucke met de overname van RSC Anderlecht. "Supporters van Anderlecht verwachtten dat Coucke met flinke investeringen de club weer naar de top zou helpen, maar dat bleek nog niet zo eenvoudig."
Met sportief directeur Luc Devroe, die Coucke meenam van Oostende, telde Anderlecht meer dan tien miljoen neer voor de centrale verdedigers Bubacarr Sanneh en Ognjen Vranjes. Sanneh heeft op de helft van de competitie alle kenmerken van een miskoop, terwijl de tweede ronduit een hoofdpijndossier vormt.
Hoofdpijndossier
Zo kwam de Bosniër negatief in het nieuws toen hij op Instagram de vuurwerkbommen van supporters van zijn oude club AEK Athene tegen Ajax verheerlijkte. En onlangs werd hij door een bekende Servische zangeres, Jelena Karleusa, echtgenote van Servisch international Zoran Tosic, beticht van stalking en bedreiging.
Vandenbempt ziet het met lede ogen aan: "Anderlecht heeft wel een paar peperdure transfers gedaan, maar op het veld heeft de club alleen maar stappen achteruit gezet. Als je mij vraagt wie tegenwoordig de vedette is van Anderlecht, dan is mijn antwoord: niemand."
Nog niet zo lang geleden stond Anderlecht bovendien bekend als een club waar talenten uit de eigen opleiding tot wasdom kwamen. Maar dat is ook allang niet meer zo.
Vandenbempt heeft daar wel een verklaring voor: "Spelers als Vincent Kompany, Romelu Lukaku, Youri Tielemans of Dennis Praet beleefden hun doorbraak in een goede, ervaren ploeg."
"Nog steeds is er wel potentieel, maar onder trainer Hein Vanhaezebrouck werden ze allemaal tegelijk voor de leeuwen gegooid. En dan nog is het de vraag of hier ook toptalenten tussen zitten. Ik zie ze nog niet."
Hollandse traditie
Na het ontslag van Vanhaezebrouck circuleerden al snel de namen van Frank de Boer en Phillip Cocu. De Boer koos echter voor Atlanta United, terwijl Cocu zichzelf nog niet klaar acht voor een nieuwe uitdaging na zijn korte, maar turbulente periode bij Fenerbahçe. En dus werd het Fred Rutten.
In Brussel staan de Nederlandse oefenmeesters nog in hoog aanzien, zo lijkt het. Vandenbempt: "Anderlecht heeft natuurlijk een rijke traditie van Nederlandse coaches, van Hans Croon die in de jaren zeventig de Europa Cup II won, via Arie Haan, Jan Boskamp, Aad de Mos tot John van den Brom. Ik weet dat Michael Verschueren, de technisch verantwoordelijke in het bestuur, graag kijkt naar Ajax. Liefst zou hij het Ajax-model willen kopiëren bij Anderlecht."
Op de aanstelling van Fred Rutten waren de reacties zeer lauw.
In plaats daarvan investeerden Coucke en co in de aanstelling van Frank Arnesen als sportief directeur. "De laatste grote ploeg van Anderlecht was die van Frank Arnesen", grapt Vandenbempt. Arnesen speelde van 1983 tot 1986 in Brussel in een ploeg met Enzo Scifo, Frank Vercauteren, Morten Olsen en Georges Grün.
"Arnesen heeft nog altijd een zeer goede reputatie bij de supporters van Anderlecht. Bij zijn presentatie bevestigde hij dat met een aantal grapjes, daar hebben ze nood aan in deze gitzwarte tijden."
Dat krediet moet Rutten nog verdienen, aldus de commentator. "Op de aanstelling van Rutten waren de reacties lauw. De supporters hadden een grotere naam verwacht, Phillip Cocu of Frank de Boer. Voor mensen buiten de voetbalwereld is Rutten toch een onbekende zonder palmares."
Vuurdoop
Zondag volgt zijn vuurdoop met het lastige uitduel met AA Gent. "Dat wordt meteen een zware test. Gent begon stroef en heeft in de loop van het seizoen van coach gewisseld. Maar de laatste weken voor de winterstop speelde de ploeg onder de Deense coach Jess Thorup goed."
"Dat kan van Anderlecht niet worden gezegd", concludeert Vandenbempt. "Die ploeg incasseert te veel treffers en scoort moeilijk. En dan is het moeilijk winnen."