NOS Voetbal

FC Groningen houdt niet van huren, maar het moet

FC Groningen versterkt zich opnieuw met drie spelers

Onder druk wordt alles vloeibaar, ook het beleid van FC Groningen. De degradatienood is hoog en dat heeft deze winterstop geleid tot een flink aantal nieuwe spelers. Eind vorig jaar werden Thomas Bruns, Kaj Sierhuis en Ilias Bel Hassani al gehaald, begin deze week kwamen daar nog eens drie namen bij: Paul Gladon, Mo El Hankouri en Ko Itakura.

Het was woensdagmiddag een drukte van belang bij de club. Nu eens niet voor de spreektafel, maar erachter. De drie nieuwe spelers, twee beleidsbepalers en een tolk gaven op een persconferentie tekst en uitleg over het transferspektakel bij FC Groningen.

Of zoals algemeen directeur Hans Nijland het verwoordde: "Het was een dynamische winterwindowperiode." Naast hem schoven Gladon, El Hankouri en de Japanner Itakura aan voor de officiële presentatie. Met Bruns, Sierhuis en Bel Hassani (allen gehuurd) komt het totaal aantal 'winternieuwelingen' in Groningen op zes.

Itakura (21) wordt voor anderhalf jaar gehuurd van Manchester City, El Hankouri (21) is gehuurd met optie tot koop van Feyenoord en de transfervrije Gladon (26) tekent een contract tot het einde van dit seizoen.

Korte termijn

De nood is dus hoog in Groningen, zo wonden Nijland en technisch manager Ron Jans er geen doekjes om. FC Groningen staat weliswaar net veilig op de vijftiende plaats, maar heeft evenveel punten als de nummer voorlaatst NAC.

Jans: "We hadden gehoopt hoger te staan met meer punten. We willen nog steeds jeugd laten doorstromen, maar nu is de korte termijn even belangrijker." Of het zo moet zijn: zowel Jans als Nijland vertrekken aan het einde van dit seizoen. Jans: "Dit zijn clubbesluiten, we willen gewoon nog enkele lekkere wedstrijden spelen."

Een volle tafel bij FC Groningen: Gladon, El Hankouri, Nijland, Jans en Itakura

Directeur Hans Nijland liet zich in gelijke bewoordingen uit. "Ik heb altijd gezegd dat ik geen voorstander ben van huren. Maar soms kun je in een situatie komen dat het anders moet. Gezien de stand op de ranglijst moest er wat gebeuren. Dat is klip en klaar. Ik wil nog wel even kwijt dat dit alles past binnen het spelersbudget. Dus geen overschrijding, waarvan akte."

Aanwinsten

Itakura kwam op voorspraak van de andere Japanner die al bij Groningen speelt, Ritsu Doan. Jans: "Ritsu was onzettend positief. We hebben Itakura zelf niet live gezien, maar de video's spreken voor zich. We hebben hem gehaald als middenvelder."

De ook net aangetrokken Bruns speelde een hoofdrol in de komst van Gladon, zij speelden eerder met elkaar bij Heracles. Gladon belandde zowel bij Wolverhampton Wanderers als Sint-Truiden op een zijspoor.

"Thomas zocht via Facebook contact met mij en vroeg me of ik niet voor Groningen wilde spelen", aldus Gladon. "Ik zocht op mijn beurt contact met trainer Danny Buijs die ik weer ken van Sparta en zo is het balletje gaan rollen. Ik wil ontzettend graag weer spelen."

Derde nieuweling achter de tafel El Hankouri zoekt ook een nieuwe impuls voor zijn carrière. "Bij Feyenoord had ik het gevoel dat ik stilstond", verklaarde hij. Na Willem II wordt FC Groningen de tweede club waaraan Feyenoord hem verhuurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl