Oceanen warmen sneller op dan gedacht
Chinese en Amerikaanse wetenschappers hebben berekend dat de oceanen veel sneller opwarmen dan het gezaghebbende Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties eerder meldde. De wetenschappers komen tot die conclusie door met nieuwe technieken naar de gegevens te kijken die door 4000 boeien op zee worden verzameld. Daaruit blijkt dat het water sterker is opgewarmd sinds 1971 dan eerder gedacht.
"Het is heel belangrijk dat dit nu naar buiten komt", zegt hoogleraar Gert-Jan Reichart, hoofd van de afdeling Ocean Systems Research van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). "Dit betekent dat we nog harder moeten werken om de klimaatdoelstellingen te halen."
In het onderzoek vergeleken de wetenschappers vier eerder gedane studies met elkaar. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De opwarming van de oceanen heeft grote gevolgen, schrijven de wetenschappers. Koraalriffen waar vissen hun voedsel halen, zijn afgestorven. Daardoor zijn vispopulaties aangetast, wat gevolgen heeft voor de voedselvoorziening voor de mens.
Je kunt de gemiddelde toename van de temperatuur beter meten in het water.
Ook blijkt uit het onderzoek dat de zeespiegel zal stijgen door uitzetting van het zeewater: warmer water neemt meer ruimte in. "Oceanen zijn echt de beste thermometer die we hebben om veranderingen op aarde te meten", zegt een van de wetenschappers tegen The New York Times.
Dat beaamt Reichart. "Op aarde merken we niet zo snel dat het veel warmer wordt. Zeker 93 procent van de opwarming wordt namelijk geabsorbeerd door de oceanen. Daarom kan je de gemiddelde toename van de temperatuur beter meten in het water."
De conclusies van de Chinese en Amerikaanse wetenschappers wijken dus af van eerdere onderzoeken. "Het is weer slecht nieuws", zegt Reichart, "maar ik snap wel wat er hier fout is gegaan. Er zijn duizenden boeien die de temperatuurstijging meten. Het is heel moeilijk om dit uit te rekenen. Het is niet zomaar een thermometer."
Gestage opwarming
Een belangrijke oorzaak van de opwarming is de uitstoot van broeikasgassen. Die gassen komen in de atmosfeer terecht en doen de temperatuur op aarde toenemen. Veruit het grootste deel van de warmte wordt opgenomen door de oceanen. Dat zorgt voor een gestage opwarming van het oceaanwater. Sinds 2000 zijn de oceanen nagenoeg ieder jaar warmer geworden.
Over het afsterven van koraal maakten we eerder deze special: