Cast van de Belgische Luizenmoeder
NOS Nieuws

De Vlaamse Luizenmoeder trekt honderdduizenden kijkers

Met ruim 800.000 kijkers is de serie De Luizenmoeder ook in België voorlopig een succes te noemen. De eerste aflevering werd gisteravond uitgezonden op de Belgische zender VTM en staat op plaats vier van de best bekeken tv-programma's.

Tijdens de uitzending, en nog een aantal uren erna, was de serie over de Vlaamse basisschool trending op Twitter. De remake van de populaire Nederlandse Luizenmoeder wordt goed ontvangen in het land. Op sociale media, maar ook in recensies is een positief geluid te horen.

"De Luizenmoeder werpt een tragikomische kijk op 'Het leven zoals het is: de basisschool' en pitst gretig alle actuele zweren uit het onderwijs open", schrijft Het Laatste Nieuws. De nieuwswebsite geeft de serie vier van de vijf sterren. "Zoals de meeste satirische reeksen bezit De Luizenmoeder ook een groot oneline potentieel."

HUMO.be geeft de serie 3,5 van de 5 sterren. "Ouders met schoolgaande kinderen opgelet: De Luizenmoeder toont op hilarische wijze het mijnenveld waar u zich iedere dag in begeeft. (...) Waar de Nederlandse versie volledig over the top inzette op de harde humor, is de Belgische remake subtieler. De personages zijn geen stripfiguren, maar gewone mensen die je op ieder schoolplein tegenkomt."

De Belgische versie is bijna een exacte kopie van de Nederlandse versie. De verhaallijn op de basisschool en de karaktertrekken van de hoofdrolspelers zijn hetzelfde. De hoofdrol van moeder Hannah wordt gespeeld door actrice Lynn van Royen (in Nederland Jennifer Hoffman). Zij is de moeder van Fleur, die naar school gaat op basisschool De Akker. Erik (acteur Tom Audenaert) is de directeur en werkt samen met de leerkrachten Els (Els Dottermans) en juf Chantal (Katelijne Damen).

En ja, juf Els (de Vlaamse Ank) zingt zeker ook 'Hallo Allemaal'.

De serie werd vorig jaar al verkocht aan de Belgische zender. De Vlaamse regisseur Maarten Moerkerke zei eerder al bewust te hebben gekozen voor precies hetzelfde verhaal. "Het origineel is steengoed en ook in Vlaanderen herkenbaar. Daarom wou ik het bewust niet anders aanpakken", vertelde Moerkerke tegen de Vlaamse krant De Morgen.

In Nederland communiceert men sneller en brutaler, wat hier niet zou kloppen.

Regisseur Maarten Moerkerke

"Wat werkt blijft bewaard, de archetypes van personages zijn overeind gebleven, we hebben er ook geen bij verzonnen. Ik ben zo dicht mogelijk bij het origineel gebleven, maar heb elke uitdrukking of situatie wel door een Vlaamse bril bekeken." Zo moest het tempo van de serie trager. "In Nederland communiceert men sneller en brutaler, wat hier niet zou kloppen", legde Moerkerke uit.

Niet alleen België is geïnteresseerd in het format: ook in Duitsland wordt momenteel een versie van De Luizenmoeder opgenomen. In Nederland begint op 10 februari het tweede seizoen.

De Luizenmoeder was in Nederland een regelrecht succes. De serie, die werd uitgezonden op NPO 3, trok wekelijks miljoenen kijkers. En niet voor niets, zeggen mensen op social media. "Want de Nederlandse versie blijft toch beter dan de Belgische."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl