De Nashville-verklaring

'Tot de seksuele revolutie dacht binnen de kerk iedereen hier hetzelfde over'

De zogenoemde Nashville-verklaring, die zich uitspreekt tegen homoseksualiteit en transgenders, leidt in Nederland tot een hoop ophef en discussies. De oorsprong van de tekst ligt in Amerika, waar de verklaring in 2017 door evangelische christenen werd opgesteld. Ook daar bleef kritiek niet uit.

Denny Burk, een van de Amerikaanse initiatiefnemers, benadrukt dat de verklaring niet is bedoeld als politiek document. "Het is niet bedoeld om beleid te maken, het is ontworpen voor kerken en christenen. Om hen richtlijnen te bieden en duidelijkheid te scheppen."

De kerk staat namelijk voor grote uitdagingen als het gaat om seksualiteit en gender, zegt Burk. "Maar dat is niet erg, Jezus heeft ons hierop voorbereid. Deze verklaring moet kerken helpen. Het definieert wat christenen geloven, niet wat mensen buiten de kerk moeten doen."

Hij benadrukt dat hij gelooft in een vrije samenleving. "Mensen in de VS, en ook in Nederland, zijn vrij om te doen wat ze willen, om de boodschap van de Bijbel niet te geloven. Maar wij geloven dat het een ware en goede boodschap is en hopen mensen dat te kunnen laten inzien."

Het document beschrijft volgens de Amerikaanse opstellers hoe christenen moeten omgaan met het geloof, het huwelijk en seksualiteit. Op die manier komen ze naar eigen zeggen op voor de klassiek-christelijke standpunten over man en vrouw.

Volgens Burk is er binnen de kerk altijd overeenstemming geweest over deze opvattingen, maar heeft de seksuele revolutie daar verandering in gebracht. "Bepaalde groepen christenen hebben de orthodoxe Bijbelse leer toen achter zich gelaten. Maar dat gaat echt om een minderheid."

Toch neemt ook onder (jonge) Amerikaanse christenen de steun voor het homohuwelijk toe. Dat is voor Burk zelf echt een brug te ver, zelfs als zijn eigen kinderen homoseksueel zouden zijn. "Ik zou van ze blijven houden, maar ik zou niet bij zoiets aanwezig kunnen zijn."

Niet terug in de kast

Gisteren spraken we met dominee Maarten Klaassen, een van de initiatiefnemers van de Nederlandse verklaring. Hij zei ook dat de verklaring duidelijkheid moet scheppen voor de achterban. "Het is in de eerste plaats een bevestiging van wat de kerk altijd geleerd heeft aangaande het huwelijk. En dat is enorm onder druk komen te staan in onze samenleving."

Volgens Klaassen is er verwarring ontstaan over wat de bedoeling is van de verklaring. "Die zou namelijk beweren dat je je homoseksuele identiteit moet ontkennen of terug in de kast zou moeten of er zelfs van zou moeten genezen, maar dat is absoluut niet de bedoeling van deze tekst."

Hij vervolgt: "Wij weten dat homoseksualiteit een gegeven is, maar wij zien geen ruimte voor het praktiseren van een homoseksuele relatie. De bedoeling van de verklaring is om naar de kerken en naar de samenleving een duidelijk statement te maken van waar orthodoxe christenen voor staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl